Ερώτηση της βουλευτού Α” Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη για τις σημαντικές οι ελλείψεις χώρων διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ερώτηση της βουλευτού Α” Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη για τις σημαντικές οι ελλείψεις χώρων διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

26/09/2014

Σημαντικές οι ελλείψεις χώρων διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο παρότι είναι γνωστό δεν έχει αντιμετωπιστεί. Η βουλευτής επισημαίνει ότι η έλλειψη χώρων διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο λαμβάνει σήμερα τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού επιτυχόντων. Με δεδομένο ότι οι φοιτητές δεν μπορούν επ” άπειρον να παρακολουθούν όρθιοι τις διαλέξεις, αλλά και ότι οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δεν έχουν ακόμη ευοδωθεί και συνεχίζει να παρεμποδίζεται ουσιαστικά η διδασκαλία των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: α) εάν υπάρχει προγραμματισμός για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και β) σε σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να παραχωρηθεί κατάλληλο κτίριο στο πολεοδομικό συγκρότημα για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.

Επισυνάπτεται η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς
Α. Παιδείας και Θρησκευμάτων
Β. Οικονομικών

Θέμα: Σημαντικές οι ελλείψεις χώρων διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το κτιριακό προβλήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρότι είναι γνωστό, δεν έχει αντιμετωπιστεί. Σε πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου Φοιτητών προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, επισημαίνεται για μία ακόμη φορά η έλλειψη χώρων διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η οποία σήμερα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού επιτυχόντων.
Ήδη από το 2006, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, μια επιτροπή ξεκίνησε την προσπάθεια διεκδίκησης του «γειτονικού» παλαιού 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που είχε εγκαταλειφθεί, ακόμη και με την καταβολή ενός λογικού μηνιαίου ενοικίου. Η προσπάθεια ωστόσο δεν προχώρησε.
Τα τελευταία όμως δύο χρόνια, καθίσταται πλέον επιτακτική η άμεση επίλυση του ζητήματος. Η συγχώνευση, που πραγματοποιήθηκε κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, με τα περιφερειακά τμήματα της Νάουσας και της Έδεσσας στο κυρίως κτίριο του Ιδρύματος, καθώς και η ένταξη του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας) σε αυτό, δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού φοιτητών στους ήδη κορεσμένους χώρους.
Φέτος, δε, εκτιμάται ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καλείται να φιλοξενήσει 5.800 φοιτητές, δηλαδή 1.800 περισσότερους απ’ όσους το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Η αύξηση αυτή των εισακτέων σε όλα τα Τμήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην επιστολή του Συλλόγου Φοιτητών του πανεπιστημίου, είναι «η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίζει, αφού δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, καθώς τα διαθέσιμα αμφιθέατρα και οι αίθουσες για την πραγματοποίηση των διαλέξεων δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών και δυστυχώς αρκετά συχνά η παρακολούθηση των μαθημάτων φαντάζει πολυτέλεια».
Επειδή οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν μπορούν επ” άπειρον να παρακολουθούν όρθιοι τις διαλέξεις,
Επειδή οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα (είτε με την παραχώρηση από το Δήμο Θεσσαλονίκης παλαιού κτιρίου/δημοτικού σχολείου ώστε να λυθεί το ζήτημα του χώρου είτε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες) δεν έχουν ακόμη ευοδωθεί και συνεχίζει να παρεμποδίζεται ουσιαστικά η διδασκαλία των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Υπάρχει προγραμματισμός για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να παραχωρηθεί κατάλληλο κτίριο στο πολεοδομικό συγκρότημα για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων;

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη