Παρέμβαση του Κ. Μπαλάνου, Για την ΔΗΜΑΡ, Απλές σκέψεις από ένα απλό μέλος

Παρέμβαση του Κ. Μπαλάνου, Για την ΔΗΜΑΡ, Απλές σκέψεις από ένα απλό μέλος

25/09/2014

Για την ΔΗΜΑΡ
Απλές σκέψεις από ένα απλό μέλος
Αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι,
διάβασα τις θέσεις για το συνέδριο και το κείμενο του καταστατικού και θεωρώ ότι οι γενικές κατευθύνσεις είναι κατά βάση ορθές και μέσα στο πνεύμα του κόμματος. Παρά το βαρύ κλίμα, ιη σημερινή δύσκολη θέση μας και το θλιβερό γεγονός των αποχωρήσεων των τελευταίων ημερών, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε. Εκείνο που επισημαίνεται και στις θέσεις για το τρίτο συνέδριο, είναι το γεγονός, ότι δεν καταφέραμε στα τέσσαρα χρόνια της πολιτικής μας ύπαρξης, να μετουσιώσουμε σε πράξη τις αρχές και τις διακηρύξεις μας. Αυτό επιβάλλεται να το κάνουμε τώρα. Οφείλουμε με τόλμη και ειλικρίνεια να απαντήσουμε στο αγωνιώδες ερώτημα γιατί φτάσαμε έως εδώ, και ποια πρέπει να είναι η μελλοντική μας πορεία. Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, παρά τις σημερινές της δυσκολίες, αποτελεί ουσιαστικό και αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής ζωής του τόπου και είναι χρέος μας να της δώσουμε τις δυνατότητες να παίξει το ρόλο που της αξίζει. Σε ένα πολιτικό τοπίο τόσο ευμετάβλητο και ασταθές, σε μια κινούμενη άμμο, σε μια κοινωνία που προσπαθεί να διακρίνει ποιός λέει αλήθειες και ποιός εκμεταλλεύεται καταστάσεις, με έναν ταλαιπωρημένο λαό που αγωνιά και προσπαθεί να γαντζωθεί από κάπου, δεν είναι καθόλου παράξενο που κόμματα με έντονο λαϊκισμό (Χ.Α.-ΣΥΡΙΖΑ) εμφανίζουν κατακόρυφη άνοδο. Σ’ αυτή τη δύσκολη αλλά και ασαφή συγκυρία, η αυτόνομη παρουσία και παρέμβαση μας, είναι όχι μόνο χρήσιμη για τον τόπο, αλλά και επιβεβλημένη. Θέλω να πιστεύω ότι το συνέδριο θα δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα και προβληματισμούς που υπάρχουν, θα χαράξει με ψυχραιμία μια σαφή και ρεαλιστική γραμμή πλεύσης που θα εδράζεται τόσο στην ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα για να δώσει στο κόμμα τη δυνατότητα να ξεπεράσει την κρίση και να παρέμβει δυναμικά στα πολιτικά δρώμενα.
Σε τούτο το σύντομο σημείωμα θέλω να αναφερθώ σε μερικά – ίσως επί μέρους ζητήματα- που όμως τα θεωρώ σοβαρά και δεν θα ήταν κακό τα θέματα αυτά να απασχολήσουν την νέα κεντρική επιτροπή που θα προέλθει από το συνέδριο.

1)Το πρώτο συνθετικό του τίτλου μας είναι η λέξη «Δημοκρατική» και θεωρώ ότι κάθε λόγος και κάθε πράξη μας πρέπει να διέπεται από το πραγματικό νόημα της Δημοκρατίας. Κύριο χαρακτηριστικό της ΔΗΜΑΡ σε λόγους και πράξεις, εσωκομματικά και εξωκομματικά, πρέπει να είναι η Σαφήνεια, η Ειλικρίνεια και το Δημοκρατικό πνεύμα.

2)Οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις και τοποθετήσεις σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, πρέπει να είναι διατυπωμένες σε γλώσσα απλή και κατανοητή από όλους, και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών.

3)Εκλογικός νόμος. Ο ισχύον εκλογικός νόμος είναι βαθιά αντιδημοκρατικός και με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, παραμορφώνει βάναυσα τη βούληση του εκλογικού σώματος.
α)Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου πρέπει, αν είναι δυνατόν, να βρίσκεται καθημερινά σε δημόσια συζήτηση, να καταγγέλλεται η αντιδημοκρατικότητα του και η σοβαρή παραποίηση της βούλησης του εκλογικού σώματος.
β) Η απλή αναλογική να εφαρμοστεί στην πρώτη συνταγματική δυνατότητα και να γίνει άρθρο του συντάγματος στην προσεχή αναθεώρηση του.
γ) Όλοι οι βουλευτές να εκλέγονται από το λαό.
δ) Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Να τονίσω ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, μόνο η Ελλάδα, η Αλβανία και η Βοσνία δεν έχουν ακόμη καθιερώσει αυτό το δικαίωμα. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτήν την κατάσταση.
ε) Να εισαχθεί ο θεσμός των βουλευτών απόδημου ελληνισμού. Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία κ.α.) το έχουν ήδη από χρόνια εφαρμόσει. Στο εξωτερικό βρίσκονται περίπου 5,5 εκατομμύρια Έλληνες. Από αυτούς κάπου ένα εκατομμύριο εξακολουθούν να έχουν την ελληνική υπηκοότητα και είναι εγγεγραμμένοι σε ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους, όμως πρακτικά δεν έχουν καμιά δυνατότητα να λάβουν μέρος στις εκλογές ακόμη και αυτοί που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε.
στ) Κάθε Έλληνας να γίνεται δημότης του τόπου της μόνιμης κατοικίας του και αυτή να είναι η εκλογική του περιφέρεια χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα της εκεί εγκατάσταση του.

4)Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν τρέφω καμιά συμπάθεια ούτε εγκρίνω τα έργα και τις ημέρες της σημερινής κυβέρνησης, όμως η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – όποιος και αν είναι ο υποψήφιος !!- να χρησιμοποιηθεί ως το μέσον της πτώσης της, με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Αυτός ο τρόπος είναι σαφώς έξω από τα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Είναι μια απροκάλυπτη κομματική ιδιοτέλεια και θέλω να πιστεύω πως ένα κόμμα σαν το δικό μας δεν μπορεί ούτε να συμφωνήσει σε τέτοιου είδους μεθοδολογίες, ούτε να τις ανεχθεί. Αν θεωρούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να φύγει τώρα, ας παλέψουμε να χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος αντικατάσταση της.

5)Για την υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη.
Δεν γνωρίζω από ποιους γίνεται και ποιο σκοπό υπηρετεί η υποκίνηση της υποψηφιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας από τόσο νωρίς, πάντως αθώα δεν μπορεί να είναι αυτή η κίνηση. Η γνώμη μου είναι ότι η κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας, αλλά και τα προβλήματα που κατατρύχουν το κόμμα μας, κάνουν επιτακτική την ανάγκη της παρουσίας του Φ. Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος και αυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνει γνωστό με κάθε σαφήνεια και προς κάθε κατεύθυνση, από τώρα. Όσο έρπει αυτή η συζήτηση τόσο περισσότερο βλάπτει το κόμμα μας.

6)Για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Δεν είμαι εκείνος που είναι σε θέση να προτείνει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Όμως δεν βλέπω – πέρα από ευχολόγια και ελπίδες – να υπάρχει κάποιος μελετημένος και τεκμηριωμένος σχεδιασμός. Εκείνο που η οικονομική κρίση έκανε φανερό είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει κατά πολύ τα παραγόμενα προϊόντα, να καταστεί σε μια σειρά τομείς αυτάρκης, και να έχει θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Θεωρώ απαράδεκτο να κάνουμε εισαγωγές οπωροκηπευτικών τη στιγμή που το κλίμα της χώρας μας επιτρέπει την εγχώρια παραγωγή αυτών των προϊόντων. Με σωστό σχεδιασμό η Ελλάδα μπορεί όχι μόνον να καλύψει τις ανάγκες της, αλλά ακόμη και να εξάγει στις ευρωπαϊκές αγορές σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η αρκετά ανεπτυγμένη ιχθυοκαλλιέργεια και να καλύψει επίσης ένα μέρος των εξαγωγών μας. Εδώ να αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Η Δανία, μια χώρα με σχεδόν τα ίδια με την Ελλάδα μεγέθη σε έκταση και πληθυσμό, δεν διαθέτει καμιά αξιόλογη βιομηχανία, και καμιά πηγή ορυκτού πλούτου. Παρά ταύτα έχει να επιδείξει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και μια υγιή οικονομία που στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή. Έχει αναπτύξει την καλλιέργεια των ζωοτροφών, συντηρεί δύο εκατομμύρια γαλακτοφόρες αγελάδες και εκτρέφει τρία εκατομμύρια γουρούνια το χρόνο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα το κρέας και τα δέρματα αποτελούν τον κύριο όγκο των εξαγωγών της. Εμάς τι μας εμποδίζει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Δανίας;
Πιστεύω πως μετά τον τουρισμό στον οποίο πρέπει να βελτιώσουμε αρκετά ακόμη τις προσφερόμενες υπηρεσίες, μία καλά οργανωμένη και βελτιωμένη αγροτική οικονομία μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Το εύκρατο κλίμα της χώρας μας, ευνοεί την καλλιέργεια μιας σειράς ευγενών γεωργικών προϊόντων που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδύνατη.
Θα είναι πολύ χρήσιμο αν το κόμμα μας επεξεργαστεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας. Να μελετήσει και αξιολογήσει τους διάφορους παραγωγικούς κλάδους. Να συλλέξει εμπειρίες, και αυτό το πρόγραμμα, εκλαϊκευμένο και κατανοητό από τους πολλούς, να δοθεί στην κοινωνία και συγχρόνως να αποτελέσει μελλοντικά πυξίδα για τις δικές μας πρωτοβουλίες. Κύρια επιδίωξη κάθε αναπτυξιακού προγράμματος πρέπει να είναι η αύξηση του όγκου των παραγομένων προϊόντων.

7)Η γραφειοκρατία.
Ένα πολύ μεγάλο και σοβαρότατο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Ελλάδας οφείλεται και στην τερατώδη γραφειοκρατία που έχει εμπεδωθεί σε όλες τις βαθμίδες των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας. Φοβερές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων, απώλεια πολλών χιλιάδων εργασίμων ωρών το χρόνο, τόσο από τους ενδιαφερόμενους, όσο και από τις υπηρεσίες που αυξάνουν τα κόστη, και πολλές φορές ματαιώνουν αναπτυξιακές προσπάθειες. Ένα απλό παράδειγμα πάνω σ’αυτό το θέμα Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή, άνεμος, ήλιος, γεωθερμία και υδατοπτώσεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και που στο μέλλον θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες προωθούνται με ταχείς ρυθμούς, στην Ελλάδα, την τόσο πλούσια σε ανέμους και ηλιοφάνεια, που θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, πρακτικά παρεμποδίζονται. Στη Γερμανία για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτηση σε έναν φορέα ο οποίος είναι υποχρεωμένος εντός 45 ημερών να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση. Στην Ελλάδα για το ίδιο ακριβώς θέμα πρέπει να αποφασίσουν 22 !! διαφορετικοί φορείς και η όλη διαδικασία διαρκεί από 6 έως 8 χρόνια ανάλογα και με το μέσον που διαθέτει ο ενδιαφερόμενος. Πόσοι επενδυτές έχουν τη διάθεση να περιμένουν τόσα χρόνια: Σχεδόν κάθε ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα καταπολεμήσει τη λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας, στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, από χρόνο σε χρόνο αυξάνεται.

8) Η προβολή και επικοινωνία μας με τον κόσμο.
Υστερούμε σοβαρά στο θέμα της επικοινωνίας με τον Έλληνα πολίτη. Είναι αδήριτη ανάγκη το σύνολο του στελεχικού μας δυναμικού και η κοινοβουλευτική ομάδα να μην αφήνουν ανεκμετάλλευτη καμιά ευκαιρία και δυνατότητα επαφής με τους πολίτες με διοικητικά συμβούλια οργανισμών, συλλόγων, τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολίων και κινημάτων, συνδικαλιστικών φορέων και απλών πολιτών. Πρέπει να είμαστε κοινωνοί των προβλημάτων τους και να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην προώθηση και επίλυση των αιτημάτων τους. Πρέπει αν είναι δυνατόν να είμαστε «πανταχού παρόντες».

9) Για το νεοναζιστικό φαινόμενο.
Η Χρυσή Αυγή αντιγράφει κατά γράμμα τόσο τη συνθηματολογία, όσο και τη μεθοδολογία του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ. Όπως σήμερα η Ελλάδα, έτσι και τότε,- στο τέλος της δεκαετίας του 1920 και τις αρχές του 1930 – η Γερμανία βρισκόταν σε μια δύσκολη οικονομική κρίση την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Χίτλερ για να ανέβει στην εξουσία, να εφαρμόσει μια δικτατορία τρόμου και να αιματοκυλήσει όλη την Ευρώπη. Η Χρυσή Αυγή έχει κατορθώσει να σχηματίσει θύλακες σε κρατικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα στα σώματα ασφαλείας, εξασφαλίζοντας πληροφόρηση και υποστήριξη. Στην Ιταλία που γεννήθηκε ο φασισμός του Μουσολίνι και τη Γερμανία με τον ναζισμό του Χίτλερ υπάρχει σήμερα νομοθεσία που απαγορεύει αυστηρά τη δημιουργία πολιτικών σχηματισμών που να ενστερνίζονται έστω και στο παραμικρό τις ναζιστικές και φασιστικές θεωρίες. Προτείνω να αναληφθεί πρωτοβουλία συνεννόησης όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για την αντιμετώπιση του ναζιστικού μορφώματος στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία πρέπει να βρει τη δύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της πριν είναι αργά.

10) Για το «Ποτάμι» και τους «ΑΝΕΛ».
Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι, τα δύο αυτά πολιτικά σχήματα, να ακολουθήσουν πτωτική και όχι ανοδική πορεία. Μέχρις τώρα τουλάχιστον, και τα δύο, έχουν ασχοληθεί με επιμέρους προβλήματα της ελληνικής πολιτικής ζωής χωρίς οι απαντήσεις τους να έχουν κάποια ιδιαίτερη πειστικότητα.

Βερολίνο 16.09.2014
Κώστας Μπαλάνος