Τοποθέτηση της βουλευτού Α” Πειραιά Μαρίας Ρεπούση στην ολομέλεια της Βουλής

Τοποθέτηση της βουλευτού Α” Πειραιά Μαρίας Ρεπούση στην ολομέλεια της Βουλής

24/09/2014

Τοποθέτηση της βουλευτού Α” Πειραιά Μαρίας Ρεπούση στην ολομέλεια της Βουλής  στη  συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Διαδικασία επιλογής υποψηφίων δικαστών και γενικών εισαγγελέων για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποψηφίων δικαστών για το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

 

Για άλλη μία φορά τα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 και εξής, δηλαδή για σαράντα συναπτά έτη και που την έφεραν στην ουσιαστική χρεοκοπία, εμφανίζονται ως σωτήρες. Τι μας λένε γι’ αυτό; Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον. Δεν μας έχουν πει μέχρι σήμερα πού έφταιξαν οι ίδιοι, τι έκαναν λάθος. Αντίθετα, τα ρίχνουν στην Αριστερά. Δεν θέλω να βγάλω τελείως από το κάδρο την Αριστερά και ενδεχομένως την ευθύνη της. Όμως, δεν κυβέρνησε αυτή αυτό τον τόπο.

Τι λένε όσοι τον κυβέρνησαν; Μας λένε: «Εμείς δεν κυβερνήσαμε καλά διότι υπήρχατε εσείς». Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες είχαν ορίσει αυτά τα κόμματα για να κυβερνήσουν τον τόπο και δεν μπορεί να μας λένε ότι δεν κυβέρνησαν καλά διότι κάποιοι άλλοι δεν τους άφησαν.

Είναι αδυναμία της δημοκρατίας μας το ότι αυτά τα δύο κόμματα συνεχίζουν να κυβερνούν τον τόπο, ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα εναλλακτική κυβερνητική λύση και ότι αυτοί που μας οδήγησαν στην καταστροφή, κλήθηκαν να μας σώσουν.

Τώρα τι λένε; «Ή εμείς ή το χάος. Ή εμείς ή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, θα φύγουν οι καταθέσεις από τις τράπεζες».

Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι υπεύθυνη πολιτική στάση. Υποστηρίζω πως δεν είναι. Είναι σα να λένε σε όσους έχουν καταθέσεις, «Πάρτε τα χρήματά σας από τις ελληνικές τράπεζες επειδή ενδέχεται να κυβερνήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Χαίρω που διαφοροποιείται σε αυτό το ΠΑΣΟΚ. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δεν πρέπει να έχει αδιέξοδα.

Θα πρότεινα, λοιπόν, αντί να κινδυνολογεί η Νέα Δημοκρατία εις βάρος του τραπεζικού συστήματος και τελικά εις βάρος της ίδιας της χώρας, να φροντίσει να μην αναγκαστούν οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν και το τελευταίο ευρώ που έχουν στη φοροεπιδρομή που γίνεται αυτή τη στιγμή.

Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω αν η φυγή καταθέσεων είναι άραγε μόνο θέμα τραπεζικής πίστης. Νομίζω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό. Όμως, επίσης σε μεγάλο βαθμό είναι και ο ανεξέλεγκτος αδήλωτος πλουτισμός και η φοροδιαφυγή του. Η όποια επιστροφή καταθέσεων υπήρξε από το 2012 και μετά, υποστηρίζω ότι δεν ήταν θέμα σταθερότητας, αλλά κυρίως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των μηχανισμών ελέγχου της διακίνησης αυτού του χρήματος, του αδήλωτου, παράνομου πλουτισμού.

Μία προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου οφείλει να ενισχύσει αυτούς τους μηχανισμούς, έτσι ώστε να μειώσει την «ψαλίδα» ανάμεσα σε όσους φορολογούνται και πληρώνουν τους φόρους τους -με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητά τους- και σε όσους φοροδιαφεύγουν.

Η τραπεζική σταθερότητα εξάλλου είναι γενικότερο ζήτημα και έχει να κάνει με την πολιτική σταθερότητα γενικότερα. Αυτό εξάλλου είναι και το στοίχημα κατά την άποψή μου μιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, να συνδυάσει την αλλαγή των πολιτικών με την πολιτική σταθερότητα. Αυτό είναι το σχόλιό μου σε σχέση με τη συζήτηση που προηγήθηκε για τα ζητήματα της φυγής των καταθέσεων κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουμε πει ότι θα το ψηφίσουμε. Θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είχαμε να προσθέσουμε και ο Εισηγητής μας έκανε κάποιες παρατηρήσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσε στα ζητήματα της ενίσχυσης της διαφάνειας και της δημοσιότητας να είναι δημόσια η συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα μπορούσε επίσης στο πλαίσιο της διαφάνειας να προβλέπεται θεσμοθέτηση ανοιχτής διαδικασίας παρουσίασης, τόσο του βιογραφικού των υποψηφίων όσο και της γενικότερης προσωπικότητάς τους, μια και γνωρίζουμε ότι στις δημοκρατικές χώρες ο δικαστής αποφασίζει με βάση το νόμο -και αυτό είναι σημαντικό και κάπως αντικειμενικό, όσο και αν οι νόμοι ακόμα έχουν αναγνώσεις- αλλά ψηφίζει και με βάση τη συνείδησή του.

Και επειδή η συνείδηση του δικαστή ορίζεται βέβαια από ένα κοινωνικό και πολιτικό συγκείμενο αλλά είναι και απρόβλεπτη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι ανώτατοι δικαστές και στα εθνικά δικαστήρια και πολύ περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα -που παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών- να είναι οι άριστοι, γιατί οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και σε εθνικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευχαριστώ.

 

Απάντηση της Μαρίας Ρεπούση  στον κ. Σπυρίδωνα  Άδωνι  Γεωργιάδη Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.

Αν κατάλαβα καλά, κύριε Γεωργιάδη, στην παρέμβασή σας μας είπατε ότι δεν είπατε κάτι τέτοιο ούτε εσείς ούτε ο κ. Σαμαράς. Εγώ θέλω να εκφράσω τη χαρά μου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι γνωστό τι είπα.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Είπατε ή δεν είπατε ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, οι Έλληνες θα πάρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι, όχι! Είπε ότι το είπε, αλλά να μας πουν τις προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκαλύψει από πριν τι θα κάνει στην περίπτωση του «όχι»…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν έχει σημασία, κύριε Γεωργιάδη.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Εντάξει. Μας το κάνετε πιο σύνθετο. Εγώ θα κρατήσω το θετικό της δήλωσής σας, ότι δεν εννοούσατε κάτι τέτοιο και ότι ούτε ο Πρωθυπουργός της χώρας έκανε μια ανάλογη δήλωση. Διότι θεωρώ ότι αυτές οι δηλώσεις δεν κάνουν κακό στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν κακό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στην ίδια τη χώρα. Και πιστεύω ότι είστε υπεύθυνος Βουλευτής και δεν μπορεί να κάνετε τέτοιες δηλώσεις που θίγουν, πλήττουν, το τραπεζικό σύστημα της χώρας.  Αυτό είναι το πρώτο μου σχόλιο.

Σε ό,τι αφορά τη μεταπήδησή μου, αυτή τη στιγμή είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, είμαι Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς και θέλω να με αντιμετωπίζετε ως τέτοια. Το τι προτίθεμαι να κάνω ή τι θα αποφασίσω να κάνω αφήστε να σας το πω εγώ, όταν θα σας το πω. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.