dimar22

Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

24/04/2018

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και εγκρίθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση

  1. Ελληνοτουρκικά

Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Η Τουρκία αμφισβητεί προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ερντογάν θέτει ανοιχτά θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται άδικα και παράνομα με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που προστατεύονται όπως οφείλει ένα κράτος δικαίου. Λογικές παζαριού όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωρούν. Ταυτοχρόνως η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται διαρκώς ειδικά στο Αιγαίο όπου μία σπίθα μπορεί να ανάψει ολόκληρη φωτιά. Για αυτό απαιτείται στάση εθνικής ευθύνης, εγρήγορση και ψυχραιμία. Η απάντηση στον εθνικισμό δεν είναι ο εθνικισμός γιατί τότε διευκολύνονται απλά τα σχέδια τους. Επιδιώκουμε ειρηνικές σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Η χώρα μας οφείλει να κινητοποιηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών. Να διεκδικήσει ρητή εγγύηση των ευρωπαϊκών συνόρων από την Ε.Ε. Να ξεκαθαρίσει η χώρα μας προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που προβλέπεται από τη συνθήκης της Λισσαβόνας. Η χώρα χρειάζεται μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων του τόπου που πλέον καθίσταται επιτακτική. Η ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Αλλαγής κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής.

  1. Μακεδονικό: Επιδιώκουμε τη λύση και όχι ένα νέο αδιέξοδο

Το ίδιο ισχύει και για το Μακεδονικό, όπου όμως η έλλειψη ενιαίας στάσης της κυβέρνησης που συνεχίζει να χειρίζεται αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα με διγλωσσία και η ανευθυνότητα της ΝΔ που υπέκυψε στον λαϊκισμό υπονομεύουν την εθνική συνεννόηση. Το Κίνημα Αλλαγής έχει κρατήσει την πιο υπεύθυνη στάση με ομόφωνες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλη μία ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος. Εμείς είμαστε υπέρ της λύσης και όχι ενός νέου αδιεξόδου. Μίας λύσης κοινά αποδεκτής από τις δύο χώρες, με σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων (erga omnes) και με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν τον αλυτρωτισμό, μέσα από μία Ενιαία Διεθνή Συνθήκη. Η θέση μας παραμένει σταθερή, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς.

  1. Η έξοδος από την εποπτεία το νέο “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” του ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό αποδεικνύει ότι ο λαϊκισμός είτε αντιπολιτευτικός είτε κυβερνητικός είναι πάντα λαϊκισμός. Από το “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” και την “κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο” στην έξοδο από την κρίση υπογράφοντας ως κυβέρνηση μέτρα που συνοδεύονται από σκληρή επιτροπεία τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τη νέα κοροϊδία περί καθαρής εξόδου. Γιατί πλέον δεν θα πρόκειται για αυταπάτη αλλά για πολιτική απάτη. Έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει με τις σημερινές ασκούμενες πολιτικές. Απαιτείται η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας. Απαιτούνται γενναίες προοδευτικές τομές παντού γιατί αλλιώς ο φαύλος κύκλος του λαϊκισμού και της κρίσης συνεχώς θα ανατροφοδοτείται.

 

 

  1. Η  χώρα δεν έχει ανάγκη από νέα διχαστικά μέτωπα αλλά από εθνική συνεννόηση

Αυτή η κρίση που βιώνει η χώρα σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό) καθιστά επιτακτική ανάγκη την εθνική συνεννόηση. Η τεχνητή πόλωση και οι διχαστικές λογικές δεν μπορούν να δώσουν λύση στα σημερινά προβλήματα της χώρας. Για αυτό απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα ψευδεπίγραφα “μέτωπα” που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να συγκροτήσουν ερήμην της ίδιας της πολιτικής. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από νέα διχαστικά μέτωπα, έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση.  Απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις στα μείζονα θέματα ευρύτερης σημασίας για την χώρα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και τα εθνικά θέματα.

  1. Αυτοδιοίκηση: Όχι στην εργαλειακή αντίληψη της αυτοδιοίκησης στη βάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που ανακυκλώνει παθογένειες του παρελθόντος

Στην αυτοδιοίκηση απαιτείται μία γενναία και προοδευτική μεταρρύθμιση με επικέντρωση στα πολυσύνθετα προβλήματά της, την περικοπή των πόρων, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία. Όσον αφορά το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, αυτό πράγματι έχει στρεβλώσεις, για αυτό και πρέπει να γίνει αναλογικότερο αλλά το σύστημα που προτείνεται από την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα. Η κυβέρνηση σήμερα επιδιώκει να επιβάλει και όχι να συνδιαμορφώσει την θέση μέσα από εκτενή διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς. Δεν γίνεται όμως να νομοθετείς για την αυτοδιοίκηση ερήμην της ίδιας της αυτοδιοίκησης. Αντί να προωθήσει η κυβέρνηση την προοπτική μιας αυτοδιοίκησης ανεξάρτητης και χειραφετημένης από κόμματα, προοπτική που αποτελεί πάγια θέση της αριστεράς, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για εργαλειακή αντίληψη της αυτοδιοίκησης που ανακυκλώνει τις γνωστές παθογένειες του παρελθόντος. Εμείς επιδιώκουμε μία συνολική προοδευτική μεταρρύθμιση και όχι αλλαγές στη βάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων με στόχο τη καλύτερη δυνατή καταμέτρηση κομματικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση. Οι κυβερνητικές αυτές επιδιώξεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν την απλή αναλογική και την απαραίτητη συνεννόηση αυτοδιοικητικών δυνάμεων μακριά από τον εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους και των κομμάτων.

  1. Κίνημα Αλλαγής

Μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο και την συγκρότηση των κεντρικών οργάνων  η συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση προς τη βάση. Με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα εντός του Μαΐου για την συγκρότηση αρχικά των νομαρχιακών επιτροπών. Με την συγκρότηση άμεσα όλων των τομέων πολιτικής. Οι συλλογικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, που κατοχυρώνονται από το νέο καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με καινοτόμες προοδευτικές προτάσεις είναι τα δύο στοιχεία που θα εκπέμψουν το στίγμα κάνοντας διακριτό τον φορέα μας.

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, με ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όπως στην συνταγματική αναθεώρηση, για να καθορίζουμε εμείς την πολιτική ατζέντα. Με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική χωρίς πολιτικούς ετεροπροσδιορισμούς. Οι προσωπικές στρατηγικές, ορισμένες φορές μάλιστα απέναντι στις συλλογικές συνεδριακές μας αποφάσεις, δεν βοηθούν στην προώθηση ενός ξεκάθαρου πολιτικού στίγματος. Για αυτό κανένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής δεν μπορεί να έχει ασυλία, όποιος κάνει κριτική αυτονόητο είναι ότι θα δέχεται και κριτική.

Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απαιτούνται τομές με το παρελθόν, συνθέσεις που θα λειτουργούν προωθητικά και πολλή δουλειά. Είναι ευθύνη όλων μας να υλοποιήσουμε τις συνεδριακές μας αποφάσεις για την συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης. Στην Δημοκρατική Αριστερά που τολμήσαμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες θα συνεχίζουμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε το εγχείρημα να πετύχει ανατρέποντας τους πολιτικούς συσχετισμούς για να υπερβεί η χώρα την κρίση με σχέδιο και όραμα.