Κτήμα Τατοΐου: Μια αξιοποίηση που δεν έγινε ποτέ

Κτήμα Τατοΐου: Μια αξιοποίηση που δεν έγινε ποτέ

23/09/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κκ. Υπουργούς:

 

- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

- Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Τουρισμού

- Οικονομικών

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Ενώ από το 2006 συζητείται ο τρόπος αξιοποίησης του μοναδικού αυτού φυσικού πλούτου,  το Τατόι συνεχίζει να ρημάζει και να απαξιώνεται. Πολλά σχέδια υποβλήθηκαν για την αξιοποίησή του που περιλάμβαναν αγροτικές δραστηριότητες, ποδήλατα και πεζοπορία, τουριστικό τρένο, Μουσείο κλπ, τίποτα όμως από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το 2013 η κυβέρνηση προώθησε την εκποίηση του Τατοΐου για 60-90 χρόνια, την παράδοσή του σε Έλληνα ή ξένο επιχειρηματία έναντι τιμήματος 150 εκατομμυρίων ευρώ με τον όρο ο ενοικιαστής ή αγοραστής να αναστηλώσει και τα 40 κτήρια του κτήματος. Λόγω του τιμήματος και των δεσμεύσεων – που σωστά υπάρχουν- για την ανέγερση νέων κτηρίων, δεν κατέστη η επένδυση ελκυστική. Θεσμοθετήθηκε βέβαια, στη συνέχεια, φορέας για τη διαχείριση του Τατοΐου με επταμελές συμβούλιο αλλά εξέλιξη ουσιαστική δεν έχει υπάρξει.

Αναρωτιέται κανείς γιατί τόση δυστοκία και ασυνεννοησία μεταξύ φορέων για ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να είχε λυθεί προ πολλού και με σχετική ευκολία. Υπάρχει πλούσια εμπειρία από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ιρλανδία, Αυστρία κλπ) οι οποίες έχουν αξιοποιήσει επιτυχώς αντίστοιχες εκτάσεις, πύργους, κάστρα και παλάτια τα οποία όχι μόνο έχουν σημαντικά έσοδα αλλά και αξιοποιούν τουριστικά ολόκληρες περιοχές, κάποιες από τις οποίες είναι πολύ μακριά από αστικά κέντρα, και, επιπλέον, δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας.  Αρκεί να δει κανείς τους ιστότοπους αυτών των μνημείων για να κατανοήσει το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η αξιοποιησή τους και, φυσικά, τα εσοδά τους. Δεν περιμένει βέβαια κανείς τα σημαντικά ποσά που χρειάζονται για αναπαλαιώσεις, υποστυλώσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου να καλυφθούν από το κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά ούτε και δέχεται κανείς να δοθεί ένα τέτοιο ακίνητο σε εξευτελιστική τιμή. Στο σημείο αυτό χρειάζεται η ξένη εμπειρία. Θα μπορούσε δηλαδή, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα υπό την εποπτεία του κράτους το οποίο θα σύστηνε μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα λειτουργούσε με συγκεκριμένους κανόνες, περιβαλλοντικές ευαισθησίες και ορθολογική διοίκηση. Το ίδρυμα θα ήταν σε θέση -σε αντίθεση με το δημόσιο- να διεκδικήσει κοινοτικές επιδοτήσεις και να αποκομίσει έσοδα από την ορθολογική αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ακίνητο θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο. Από το 2003, που λύθηκε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, έχουν περάσει έντεκα χρόνια και δεν περιποιεί τιμή για κανένα θεσμικό φορέα η εγκατάλειψη που παρουσιάζει και η απώλεια άμεσων και έμμεσων εσόδων που έχει τη δυναμική να αποφέρει.

Επειδή:

  • Πρόκειται για μοναδικό φυσικό πλούτο που οφείλει να αναδειχθεί και αξιοποιηθεί ως Μητροπολιτικό και Περιαστικό Πάρκο.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου με τη λειτουργία του θα απασχοληθούν 1000 άτομα και θα προκύψουν 200 μόνιμες θέσεις.
  • Θα αποτελέσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό της Αθήνας διασφαλίζοντας τουλάχιστον μία επιπλέον διανυκτέρευση.
  • Θα δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα έσοδα.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1)      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να επιταχύνετε και να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αξιοποίησης του κτήματος και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2)      Ποια είναι η προστιθέμενη αξία, στο εγχείρημα αξιοποίησης του κτήματος, του φορέα για τη διαχείριση του Τατοΐου; Λαμβάνεται υπόψη η αντίστοιχη σημαντική Ευρωπαϊκή εμπειρία σε θέματα αξιοποίησης ανάλογων μνημείων;

 

Η βουλευτής που ερωτά

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη