theocharopoulos vouli 15-5-2018_2

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για το προσφυγικό και τα γεγονότα στη λωρίδα της Γάζας (Video)

15/05/2018

Η ομιλία στη Βουλή του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για το προσφυγικό και τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας:

“Πράγματι είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από τη χθεσινή μέρα στη Λωρίδα της Γάζας, την πιο φονική τα τελευταία χρόνια από το 2014. Δεκάδες νεκροί, εξήντα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, χιλιάδες τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός για τα ματωμένα εγκαίνια της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση αυτή με πραγματικές, αληθινές σφαίρες, τη βία. Διότι η χθεσινή επίθεση είναι ένα παράδειγμα προσφυγής στη βία κα υπέρμετρης παραβίασης δικαιωμάτων. Και όπως δήλωσε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν». «Η διεθνής κοινότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης».

Το ίδιο όφειλε να κάνει και ο ΟΗΕ από την πρώτη στιγμή. Προφανώς χρειάζονται πολύ περισσότερα από τη δήλωση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων που καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα». Η χθεσινή προσπάθεια του ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα για τα αιματηρά επεισόδια κόλλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μια αξιόπιστη πολιτική από πλευράς διεθνούς κοινότητας για τον οριστικό τερματισμό αυτής της σύγκρουσης και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών.

Στο ύψος των περιστάσεων πρέπει να σταθεί και η ελληνική κυβέρνηση και τουλάχιστον να σταματήσετε τη διγλωσσία, γιατί με άλλο τρόπο μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα και με άλλο τρόπο μιλάει η κυβέρνηση. Διάβασα την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που δεν καταδικάζει αλλά καταγράφει τα περιστατικά. Αυτό το ρήμα χρησιμοποιεί ακριβώς, το «καταγράφουμε», και τέτοιες λογικές δεν χωρούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι είναι κυβέρνηση και να μην προσπαθεί να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια πρόχειρη λογική στην εξωτερική πολιτική, μια αβαθή λογική, η οποία ουσιαστικά δεν έχει το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να τον διέπει. Είναι απαράδεκτη η ενέργεια που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση δύο κρατών, η αναγνώριση της πρωτεύουσας της Ιερουσαλήμ, και περιφρονεί ουσιαστικά την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Πριν από λίγο καιρό, ο κ. Τσίπρας επισκεπτόμενος τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μιλήσει και είχε πει πως «ο κ. Τραμπ ό,τι κάνει το κάνει για το καλό». Ο καλός τελικά κ. Τραμπ λειτούργησε ο πυροκροτητής πάνω σε φορτίο με εκρηκτικά με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η χώρα μας ιστορικά προσπαθεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ειρήνευση στην περιοχή, αυτό οφείλει να πράξει και σήμερα. Τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό μιλούν για δύο κράτη που θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με επαναφορά των συνόρων εκεί που βρισκόταν. Εκεί πρέπει να μείνουμε. Και θα περίμενα πιο σθεναρή στάση της κυβέρνησής σας σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα.

Να θυμηθώ τι λέγατε και τι έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2014. Σήμερα αγνοείται μία δήλωση του Πρωθυπουργού αντίθετα απ’ ό,τι έκανε μέχρι το 2015. Ελπίζω, έστω μέχρι το βράδυ, να τοποθετηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και ο Μακρόν τοποθετήθηκε και μάλιστα σήμερα αρκετά προωθημένα σε σχέση με τη χθεσινή πρώτη αντίδραση. Και από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουμε μια πιο σθεναρή στάση. Τουλάχιστον, όμως, να έχουμε μια τοποθέτηση από τον Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα στο οποίο σε αυτό το επίπεδο πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση και βεβαίως όχι μισόλογα.

Για άλλη μία φορά –και περνάω στα του προσφυγικού- βρισκόμαστε να συζητάμε ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της προσφυγικής και της μεταναστευτικής κρίσης, μιας κρίσης που βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση απροετοίμαστη για το φαινόμενο αυτής της κλίμακας και τη χώρα μας εξασθενημένη, βέβαια, από την οικονομική κρίση, μιας κρίσης που τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο συνεχίζει να πυροδοτεί εθνικισμούς, να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίους κύκλους.

Δυστυχώς, η κατάσταση δεν βελτιώνεται ούτε σε διεθνές επίπεδο, γιατί η γενεσιουργός αιτία αυτής της κρίσης συνεχίζει όχι απλά να υφίσταται, αλλά να επιβαρύνεται περαιτέρω, δημιουργώντας τσουνάμι προσφύγων, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό, όπου συνεχίζει να τίθεται σε δοκιμασία τόσο η δομή όσο και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και σήμερα ακόμα αντιστέκονται χώρες σθεναρά στα σχέδια κατανομής προσφύγων, αρνούμενες να αποδεχθούν ποσοστώσεις για υποδοχή προσφύγων.

Θυμάμαι όταν για το relocation είχατε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, τότε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Γιούνκερ είχαν πάει στο αεροδρόμιο να κάνουν μία φιέστα για τις πρώτες διαδικασίες μετεγκατάστασης στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία.

Και λέγαμε τότε ότι εδώ θα πρέπει να διαπραγματευθείτε και να καταφέρετε την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων, διότι δεν θα δουλέψει η εθελοντική κατανομή και εν πάση περιπτώσει, λέγαμε ότι πρέπει να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε.

Σε εθνικό επίπεδο εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση παρουσιάζεται εγκλωβισμένη να ολοκληρώσει διοικητικές διαδικασίες, να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια. Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν αποτελούν απαραίτητα και δικαιολογία της υφιστάμενης εδώ και τρία χρόνια άκρως προβληματικής κατάστασης.

Ο Υπουργός κ. Βίτσας μας ζήτησε και στην Επιτροπή με τις ομιλίες του να δούμε το Υπουργείο με την απαραίτητη συνέχεια που το διέπει. Πράγματι, είστε κυβέρνηση τριών ετών στη συγκεκριμένη διαδικασία και έχετε μία συνέχεια. Έτσι, λοιπόν, αποδεχόμαστε το αίτημά σας και για αυτό προβαίνουμε σε ορισμένες επισημάνσεις.

Είπατε ότι η διαχείριση του προσφυγικού είναι μία δυναμική διαχείριση και εξαρτάται από τις αντίστοιχες ροές. Σύμφωνοι, αλλά τι κάνατε στην κυβέρνησή σας το διάστημα που αυτές ήταν σε ύφεση, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα σήμερα;

Είπατε ότι ο λαός απέδειξε την αλληλεγγύη του και για αυτό απέσπασε ευμενή σχόλια από το εξωτερικό. Πράγματι, μόνο που πλέον τα σχόλια έχουν πάψει να είναι ευμενή. Είναι το αντίθετο μάλιστα, αφού τα ξένα Μέσα δεν παύουν να στηλιτεύουν τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα hotspots, ενώ η συσσωρευμένη κόπωση δομών και ανθρώπων οδηγούν σε καταστάσεις περαιτέρω έντασης και βίας.

Και στα ζητήματα της υγιεινής δεν έχουμε θετικά σχόλια, γιατί άκουσα τον κ. Ξανθό να προσπαθεί να περάσει μια πραγματικότητα η οποία δεν υφίσταται. Αν δεν δούμε την κατάσταση, όπως έχει αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητά της, πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Είπατε ότι δεν λειτουργεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αναγκαίος μηχανισμός διανομής του βάρους φιλοξενίας. Πράγματι και εμείς το στηλιτεύουμε αυτό συνεχώς και εννοώ τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αλληλεγγύη. Το θέμα είναι ως κυβέρνηση τι πράττετε για να αλλάξει.

Σταθερά υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα μίας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και μίας κοινής πολιτικής ασύλου με κοινωνική οπτική. Είπατε στις αρμόδιες Επιτροπές ότι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στα νησιά. Και αφού το ξέρετε, τι κάνετε τρία χρόνια τώρα; Τι κάνετε στην πράξη; Αυτό είναι το ερώτημα που σας ασκούν και οι βουλευτές από τα νησιά όλων των παρατάξεων –είναι αλήθεια- από ό,τι ακούω στις ομιλίες τους.

Ταυτοχρόνως, έχετε πει ότι είναι ανησυχητική η κατάσταση στον Έβρο. Πράγματι και τα στοιχεία τον Απρίλιο δείχνουν, όπως και εσείς τα παρουσιάσατε, το Υπουργείο σας, ότι εκεί έχουμε την έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όμως, έχοντας την εμπειρία από τα νησιά, τι ακριβώς κάνατε για να την προλάβετε; Ή τι κάνετε τώρα, για να προετοιμαστείτε να την αντιμετωπίσετε;

Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσετε σήμερα.

Επιμένετε ότι το βασικό είναι να μειωθούν οι ροές. Σύμφωνοι, αλλά δεδομένου του απρόβλεπτου της Τουρκίας, της χαλαρότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Εξάλλου, με τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία σας είχαμε εξ αρχής επισημάνει -παρά το γεγονός ότι είναι μια θετική εξέλιξη και εμείς τη στηρίξαμε επί της αρχής- ότι ήταν σε πολλά σημεία της και ένα ευχολόγιο με σημεία δύσκολα να εφαρμοστούν.

Είπατε, επίσης, ότι έχετε σχέδιο και για τις αυξημένες ροές και για αλματώδη αύξηση των ροών και ότι είναι έτοιμο το Υπουργείο να το συζητήσει στη λεπτομέρειά του με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Τρία χρόνια που σας ζητάμε εθνική συνεννόηση σε αυτό το κρίσιμο θέμα, γιατί μας αγνοείτε; Δεν είναι λίγες οι φορές που σε σχετικές συναντήσεις καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης.

Προσωπικά και σε συναντήσεις μου με τον κ. Μουζάλα και στην Ολομέλεια της Βουλής επέμεινα πριν από δύο χρόνια πρώτη φορά μάλιστα στο τέλος του 2015 στην πρώτη συνάντησή μας να δημιουργηθεί Εθνικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο θα προετοίμαζε τις βέλτιστες λύσεις διαχείρισης του προβλήματος.

Είπε «ναι» δημόσια ο κ. Μουζάλας μετά τη συνάντηση και μετά κόλλησε στο Μαξίμου η διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου. Και πράγματι παραδέχθηκε πριν από ένα χρόνο ότι, εάν είχε προχωρήσει, θα είχαν βελτιωθεί κάποια πράγματα. Δεν γίνεται έτσι!

Μέχρι σήμερα, τρία χρόνια διακυβέρνησης δεν προχώρησε ένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση των δυσανάλογα επιβαρυμένων περιοχών της χώρας. Δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε οι υπηρεσίες ασύλου. Περιοριστήκατε σε πρόχειρες δράσεις. Πώς να ξεχάσουμε εξάλλου τα αποτυχημένα πειράματα για την εκπαιδευτική ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών; Για ποιο λόγο ακόμα και σήμερα στην κυβέρνησή σας –εννοώ συνολικά, εδώ είναι θέμα και του Υπουργείου Παιδείας- δεν έχετε αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο θέμα; Για ποιο λόγο δεν έχετε υλοποιήσει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό σχέδιο; Το κράτος είναι υποχρεωμένο να διευκολύνει την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς.

Και για εμάς η εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών μεταναστών είναι ζωτικής σημασίας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οφείλει να γίνει αυτό από εκπαιδευτικούς χωρίς να δημιουργηθούν χώροι εκπαίδευσης γκέτο. Και κατέθεσα ερώτηση στην κυβέρνησή σας το 2016. Μου απάντησαν τότε ο κ. Φίλης και ο κ. Μουζάλας. Πόσα ήταν τα παιδιά; Ήταν δεκατρείς χιλιάδες παιδιά, τα χίλια πεντακόσια ήταν κάτω από πέντε ετών και τα υπόλοιπα πάνω από πέντε ετών. Ο κ. Φίλης μου είπε ότι έχει φτιάξει μια επιτροπή και ότι θα το μελετήσει. Δύο χρόνια πέρασαν. Και δεν βλέπουμε και εδώ σε αυτό το θέμα να υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο.

Τώρα όσον αφορά τις Οδηγίες θέλω να κάνω μια επισήμανση. Είναι Οδηγίες του 2013-2014 που θα έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί το 2015. Και έρχονται το 2018 με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται πλήρως στη σημερινή πραγματικότητα. Σας το είπαν εξάλλου και ο κ. Παπαθεοδώρου και ο κ. Δανέλλης από το Ποτάμι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, ότι είναι πλέον πολύ αργά. Ποτέ δεν είναι αργά, όταν πρόκειται για τον ανθρώπινο πόνο, για την αλληλεγγύη. Παρά τις αλλαγές που εισάγονται, όμως, στο υπάρχον νομοσχέδιο, υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία.

Εμείς δεν αναλωνόμαστε σε στείρα κριτική. Ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση και αυτό σας έχει ειπωθεί προηγουμένως από τους συνομιλητές μας. Να επισημάνω ένα χαρακτηριστικό για τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών και κατ’ επέκταση τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Σας είπαμε ότι η αντικατάσταση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη από τον Γενικό Γραμματέα στην Επιτροπή Επιλογής του Διοικητικού Διευθυντή της Αρχής Προσφυγών δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Έχει ένα θέμα η κυβέρνησή σας με τις Ανεξάρτητες Αρχές. Σας το έχω επισημάνει πολλές φορές. Χρέος μας είναι να ενισχύουμε και όχι να υπονομεύουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Περιέχονται δε και αμφισβητούμενης συνταγματικότητας διατάξεις, όπως στην περίπτωση κανονιστικής διοικητικής πράξης περιορισμού της ελεύθερης πληροφορίας. Σε σχέση με το άρθρο 7 δεν θα πω πολλά περισσότερα σε σχέση με τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Διότι έχει αναλυθεί εκτενώς από τον εισηγητή μας.

Δεν χρειάζεται να επιμείνω στα άρθρα για τα οποία έχει γίνει διεξοδική συζήτηση. Θα ολοκληρώσω λέγοντας κάτι για μία ρύθμιση –σας το έχουμε ξαναπεί- που φέρνετε προς ψήφιση για την κάλυψη της δαπάνης για τις αποζημιώσεις των κατοίκων των Δήμων Χίου και Λέσβου. Πράγματι, πρέπει να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες. Το θέμα είναι το πώς. Θα κάνω εδώ μια επισήμανση. Το κάνετε από τα ανταποδοτικά παράβολα που πληρώνουν για την έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής τους οι μετανάστες. Αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί υποκρισία και ενίσχυση των διακρίσεων.

Είναι υποκρισία γιατί με τη ρύθμιση υποκρύπτεται η κρατική ευθύνη για την έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας για την υποδοχή και τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων. Είναι ενίσχυση των διακρίσεων, γιατί στοχοποιεί συνολικά τους πρόσφυγες ως παραβατικούς και εισάγει μια λογική συλλογικής ευθύνης των νόμιμων μεταναστών για το προσφυγικό. Γι’ αυτό προκαλεί σε συμβολικό επίπεδο. Να εξετάσετε στην επόμενη περίπτωση αν θα μπορούσε να υπάρχει ένα ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό γι’ αυτά τα ζητήματα για να μην μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές.

Την κυβέρνηση την ξεπέρασαν τα πράγματα, την ξεπέρασαν τα κλειστά σύνορα, την ξεπέρασαν οι ασταμάτητες ροές προσφύγων. Δεν είναι τα μόνα γεγονότα που την ξεπερνούν. Το σύνηθες για την κυβέρνηση είναι να τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τα γεγονότα, ποτέ παράλληλα. Και βέβαια συνιστά όνειρο να προηγηθεί αυτών. Εάν κάποια πράγματα, όμως, μας ξεπερνούν, οφείλουμε να τα ξεπεράσουμε και εμείς με τις δέουσες πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις.”