8055

Ερώτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή: Χαμηλότερη της προϋπολογισμένης η χρηματοδότηση για τη διαχείριση αποβλήτων των προσφυγικών ροών στη Χίο

24/04/2018

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με την χρηματοδότηση για τη διαχείριση αποβλήτων των προσφυγικών ροών στη Χίο που είναι χαμηλότερη της προϋπολογισμένης.

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αποτελεί πλέον αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αντιμετώπιση μιας επιπλέον επίπτωσης της έκρηξης των προσφυγικών ροών στα νησιά μας, αυτή της διαχείρισης του πολλαπλάσιου όγκου αποβλήτων, διαφορετικής φύσεως και με απαιτήσεις ειδικού εξοπλισμού, είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για τη χώρα μας.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες των αποβλήτων που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης σημαντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον (πυρκαγιά, οσμές, ρύπανση εδάφους κ.ά.) και τη δημόσια υγεία.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν δράσεις για τη διαχείριση αποβλήτων από προσφυγικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και Π.Ε Δωδεκανήσου. Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται δράσεις για τη διαχείριση αποθηκευμένων και νέων ροών αστικού τύπου και ειδικών αποβλήτων προερχόμενων από προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η κατανομή του ποσού που δικαιούται κάθε νησιωτικός δήμος είναι ανάλογος με το ύψος των προσφυγικών ροών μεταξύ 2014-2017.

Ειδικά για το Δήμο Χίου, το ποσό που του αντιστοιχεί ανέρχεται στα 480.000 ευρώ, ποσό αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί από τον αρμόδιο οργανισμό που είχε επισκεφτεί το νησί και έκανε την καταγραφή και την επεξεργασία των στοιχείων και που ήταν ύψους 1.400.000 ευρώ.

Επειδή:

  • Το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρατηρήθηκε αύξηση προσφυγικών ροών 33% σε σχέση με το 2017.
  • Το ποσό που θα κατανεμηθεί στο Δήμο Χίου είναι κατά πολύ χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος, με αποτέλεσμα να υπολείπεται κατά πολύ η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του και να απαιτούνται νέες μελέτες για την κατανομή αυτού του ποσού που σημαίνει και χρονική καθυστέρηση στην υποβολή προτάσεων.
  • Σύμφωνα με την πρόσκληση, σε περίπτωση άμεσης αξιολόγησης η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων δύναται να λήξει σε χρόνο ενωρίτερο της προσδιοριζόμενης ημερομηνίας σε περίπτωση εξάντλησης της προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης.
  • Η ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) δύναται να επικαιροποιήσει το συνολικό ύψος της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης ή/και την κατανομή της ανά πεδίο παρέμβασης/δράσης και κατηγορία περιφέρειας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Σε ποιους λόγους οφείλεται η διαφορά μεταξύ του προϋπολογισμένου και του τελικά προς κατανομή ποσού στο Δήμο Χίου;
  2. Προτίθεσθε να εξετάσετε την περίπτωση παράτασης υποβολής προτάσεων και επικαιροποίησης του ύψους της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης;