mpoul 2

Η ομιλία του Γιώργου Μπουλμπασάκου στην Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής

16/04/2018

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Πρώτα απ’όλα θέλω να συγχαρώ τον Γραμματέα της Κ.Ε. αλλά και τον εκπρόσωπο τύπου και τον γενικό διευθυντή του κόμματος που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Μετά την Πρόεδρο είναι τα πρώτα μονοπρόσωπα όργανα του Κινήματος Αλλαγής και είναι δεδομένη και αυτονόητη η πλήρης στήριξή μας στο δύσκολο έργο τους.

Το Συνέδριο, παρά τα όποια προβλήματα υπήρξαν, θεωρείται επιτυχημένο. Στην πολιτική μεγάλη σημασία, και το γνωρίζετε αυτό παίζουν και οι συμβολισμοί.

Και μόνο η σηματοδότηση της έναρξης της πορείας ενός νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς αλλά και του ενδιαφέροντος που προκάλεσε στα μέσα και στα κόμματα έδειξε ότι οι πολίτες και η κοινωνία τείνει ευήκοον ους σε αυτά που συμβαίνουν στο χώρο μας.

Θα συνεχίσω στο επίπεδο των συμβολισμών.

Επισημαίνω την ανάγκη να υπάρξουν κεντρικά Γραφεία καθώς και τοπικά του Κινήματος Αλλαγής. Εκτός από το θετικό συμβολισμό είναι και ζήτημα ουσίας. Η πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε. γίνεται σε ένα κλίμα παγκόσμιας ανησυχίας για αυτά που συμβαίνουν στη Συρία. Καταδικάζουμε την επίθεση, απαιτούμε την εμπλοκή του ΟΗΕ για όλα τα ζητήματα, αφήνουμε χώρο στην διπλωματία και στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Εδώ επίσης θέλω να τονίσω και την επιβάρυνση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Όλα αυτά, βαραίνουν και την ευθύνη που αναλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής σε αυτή την περίπλοκη και δύσκολη νέα πραγματικότητα γιατί πλέον δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε μαθητευόμενους μάγους και πολιτικούς που άλλοτε με στολή παραλλαγής  και άλλοτε με ντεκόρ ασπίδες, ακόντια και χλαμύδες να διαχειρίζονται τα εθνικά ζητήματα της χώρας. Δεν το αντέχει η χώρα.

Καθίσταται επιτακτικό να προχωρήσουμε γρήγορα στη νέα οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος.

Τα Νομαρχιακά όργανα πρέπει να συγκροτηθούν το επόμενο διάστημα ακολουθώντας τις διαδικασίες που ακολουθήσαμε για τη συγκρότηση του σώματος του Συνεδρίου και της Κ.Ε..

Με ευθύνη των Νομαρχιακών να δημιουργηθούν πριν το καλοκαίρι οι τοπικές οργανώσεις που εκεί πλέον χωρίς ποσοστά και παζάρια θα δημιουργήσουμε τα βασικά πολιτικά κύτταρα του νέου κόμματος. Οι τοπικές οργανώσεις και τα μέλη πλέον του νέου ενιαίου φορέα εφοδιασμένα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου θα μιλήσουν ξανά με την κοινωνία και τους Πολίτες. Θα ξαναβγούμε στα καφενεία, στις πλατείες, στις αγορές για να πούμε στους Πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευθούν πάλι.

Θα τους πούμε ότι ξέρουμε τα λάθη μας, ξέρουμε της δική μας ευθύνη για το πελατειακό κράτος, για τα φαινόμενα διαφθοράς που πλήγωσαν τον κόσμο μας.

Θα τους θυμίσουμε όμως ότι όλα τα μεγάλα έργα, όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν και υποστηρίχθηκαν από τα κόμματα και τις συλλογικότητες που συγκροτούν σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να κουβεντιάσουμε με τους Πολίτες το πολιτικό μας σχέδιο. Το πρόγραμμα Ελλάδα, τις μεγάλες πολιτικές παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε για το αύριο.

Ας μου επιτρέψει η πρόεδρος την λογοκλοπή που θα χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη έκφρασή της, θα πούμε στους πολίτες τα όνειρά μας, τα οποία είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας.

Στην διάρκεια του Συνεδρίου αλλά συνεχίζεται μια μετά ζήσαμε το έντονο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Ακούσαμε τι μας είπαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Δραγασάκης. Περισσότερη σημασία όμως έχουν αυτά που δεν μας είπαν. Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να μας πει για τα Ζάππεια, ξέχασε να μας πει για την διακυβέρνηση Καραμανλή, ξέχασε να μας πει για τη θέση του για το Σκοπιανό. Ξέχασε και ξεχνάει μέχρι σήμερα να μας πει για τις ακροδεξιές ρητορείες βουλευτή του στη Σπάρτη και τις εθνικιστικές κορώνες που επιχειρούν να διχάσουν την ελληνική κοινωνία με αφορμή τη δήλωση Μπακογιάννη για τον καπετάν Ερμή.

Δυστυχώς, και δεν θέλω να γίνω υπερβολικός. Η ΝΔ έχει έστω και εν υπνώσει ακόμα στο DNA της το σπέρμα του διχασμού. Αυτή η ΝΔ δεν είναι προνομιακός μας συνομιλητής για να απαντήσω στο φλερτ.

Ο κ. Δραγασάκης δεν μας είπε πώς η ριζοσπαστική Αριστερά τα βρίσκει με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ γιατί δίχασε και συνεχίσει να διχάζει και να πολώνει την ελληνική κοινωνία, γιατί καταρρακώνει και ευτελίζει τους θεσμούς του κράτους δικαίου.

Γιατί συνεχίζει το παραμύθι της καθαρής εξόδου και συγχρόνως επιβαρύνει τους πολίτες με νέα βάρη, γιατί τέλος ενώ ισχυρίζεται ότι είναι το νέο υιοθέτησε τόσο γρήγορα όλες τις κακές πρακτικές του παλιού.

Η κοινωνία δεν αντέχει νέες αυταπάτες, γιατί για άλλη μια φορά θα χάσει η χώρα. Άλλωστε είναι πρόσφατη η άποψη του Προέδρου Ολάντ για τις πρωθυπουργικές αυταπάτες.

Και οι δύο λοιπόν αποδεικνύονται ξεχασιάρηδες, αλλά ταυτίζονται και σε ένα άλλο επίπεδο θα έλεγα. Όταν αναφέρονταν στο Κίνημα Αλλαγής και οι δυο μίλαγαν για ΠΑΣΟΚ μόνο. Άραγε υπάρχει λόγος ή δεν το συνήθισαν ακόμα; Υστερόβουλο και πολιτικά βολικό τους είναι. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποσιωπήσει ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει σημαντικές δυνάμεις από το προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο – θέλει να παρουσιάζεται ως αποκλειστικός εκφραστής αυτού του χώρου – και ο κ. Δραγασάκης θέλει να αγνοεί ότι το Κίνημα έχει σημαντικές δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτής της Αριστεράς που συγκρούσθηκε μαζί τους όταν ο λαϊκισμός και το ψέμα μεσουρανούσε στο χώρο τους.  Αυτό που και οι δύο ξεχνούν, εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το εκχωρούμε και δεν πρέπει να χαρίζουμε ζωτικό χώρο σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν αντίπαλα πολιτικά σχέδια με εμάς.

Για να μην αδικήσω τα πράγματα σπεύδω να πω ότι πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ σε καιρούς πολιτικής του ηγεμονίας έκανε διευρύνσεις και στο χώρο του κέντρου και στην Αριστερά. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποίησε εμβληματικές προσωπικότητες. Όμως σύντροφοι παρόλο  το ειδικό βάρος που πολλές φορές έχουν οι προσωπικότητες πάντοτε είναι μικρότερο από το ειδικό βάρος που έχουν τα κόμματα που νοηματοδοτούν τους χώρους.

Πρώτη φορά γίνεται σε τέτοια έκταση συνεργασία κομμάτων που μάλιστα δεν έχουν αναφορές μόνο στα εντός των τειχών.

Εμείς σε αυτά τα τρία χρόνια με μεγάλη προσπάθεια, με πολλή δουλειά ανατρέψαμε την πτωτική πορεία, κατακτήσαμε την πολιτικής μας αυτονομία, αποκτήσαμε την πολιτική μας ταυτότητα.

Γι αυτό δεν μας αφορούν τα διλήμματα που μας θέτουν εκ του πονηρού οι μικροί μονομάχοι. Μάλιστα θα συνιστούσα στο ΣΥΡΙΖΑ να μην φτάσουν να κάνουν εκλογές στο τέλος των συνταγματικών προθεσμιών για να επωφεληθούν από τις καρέκλες της εξουσίας γιατί τα διλήμματα θα τα θέσουν στον εαυτό τους τότε. Φιλοδοξία μας δεν είναι να είμαστε συμπληρωματική δύναμη ή παρακολούθημα κανενός.

Εμείς πρέπει να θέσουμε την πολιτική ατζέντα, και μια τέτοια προσπάθεια ήταν και είναι αυτή της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ας απαντήσει επιτέλους η ΝΔ με σαφήνεια και ας θυμηθεί αντίστοιχες δικές της πρωτοβουλίες.

Θα ακολουθήσουν και άλλες μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που θα αφήσουν θετικά αποτυπώματα στην ελληνική κοινωνία.

Ο χώρος έχει ιστορική διαδρομή, έχει στελέχη και μέλη νέα και παλιά με γνώση και εμπειρία, έχει ιδέες, έχει την ιδεολογική ηγεμονία θα έλεγα. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Να είμαστε εμείς που θα χαράξουμε τη νέα πορεία της χώρας. Κλείνοντας επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά.

Υπήρξα ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς και συμμετείχα στην πρώτη Κ.Ε. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974 στην οργάνωση Αμαλιάδας. Μετά το ταξίδι στο χώρο της Αριστεράς, αισθάνομαι χαρούμενος γιατί η πολιτική μου πορεία συνεχίζεται στο Κίνημα Αλλαγής που συμπυκνώνει και εκφράζει αυθεντικά όλα όσα σε αυτή την πορεία πολιτικά με καθόρισαν.