πανεπιστημιο

Δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου «Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να μετατρέπεται σε χώρο “περίθαλψης” παραβατικών συμπεριφορών»

29/03/2018

Η κατάσταση ανομίας και παραβατικότητας σε κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας δεν μπορεί να συνεχίζει να γίνεται αποδεκτή.  Όσα συμβαίνουν -η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι απειλές και οι επιθέσεις- έχουν μετατρέψει ολόκληρες Σχολές σε «άσυλο» παραβατικότητας και ξεγυμνώνουν την ανικανότητα της πολιτείας, που αδυνατεί να εκπληρώσει το απαραβάτο χρέος της που δεν είναι άλλο από την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Η ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας των 93 καθηγητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, για την καταπολέμηση της χρόνιας παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων είναι μια κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης, μια έκκληση προς την πολιτεία.

Δυστυχώς, οι συνεχείς εκκλήσεις δεν εισακούονται από την κυβέρνηση, η οποία δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Χωρίς κανενός είδους αυτοκριτική για τη δική της ανεύθυνη στάση, για την ανοχή στην ανομία και την αδυναμία της να επιτύχει την συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση των καταγγελλόμενων παραβατικών συμπεριφορών και να εγγυηθεί την ασφάλεια των φοιτητών, των διδασκόντων και των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα του ασύλου με ιδεοληψίες και εμμονές. Αυτό όμως που πρέπει να διασφαλίζεται είναι το άσυλο των ιδεών και όχι των εγκληματικών και παραβατικών ενεργειών που καταπατούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών και βλάπτουν ανεπανόρθωτα την χώρα, γιατί το πανεπιστήμιο πρέπει να ειναι χώρος καλλιέργειας των νέων πολιτών και όχι «περίθαλψης» παραβατικών συμπεριφορών.