συνεδριο 3

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Μόνο μέσω εκλογών θα απεμπλακεί από τους ΑΝΕΛ ο κ. Τσίπρας» (Hχητικό)

20/03/2018

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100,3 και στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, μεταξύ άλλων τόνισε:

Για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

  • Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου το 2015, μόλις η κ. Γεννηματά και εγώ είχαμε εκλεγεί στην προεδρία των κομμάτων μας, όταν τα συνολικά ποσοστά μας ήταν στο 5% και αυτή τη στιγμή ήδη είμαστε σε διπλάσια ποσοστά, βάσει των δημοσκοπήσεων.
  • Θέλουμε να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να γίνουμε η κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, για αυτό και δεν μας αρκεί αυτή η αύξηση.
  • Η ενότητα επιτεύχθηκε, κάτι που κανείς δεν φανταζόταν πριν από ένα χρόνο. Υπάρχουν δυσκολίες, ανηφόρες και εμπόδια, θα έπρεπε να προχωράμε ταχύτερα, ωστόσο «προχωράμε μπροστά», όπως έλεγε και το σύνθημά μας στο Συνέδριο, γιατί τολμήσαμε. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες προωθητικά και όχι παρακωλυτικά.

Για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και στάση μας  μετά τις εκλογές και στην εκλογή ΠτΔ

  • Αποκλείουμε να αποτελέσουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μία αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζει. Συνεπώς, θα απεμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ μόνο μέσω εκλογών. Πρόκειται για μία πολύ καθαρή απάντηση.
  • Κανένας χώρος όταν ανασυγκροτείται δεν το κάνει ετεροπροσδιοριζόμενος ή επιλέγοντας συμμάχους, και μάλιστα με τη ΝΔ, η οποία αποτελεί ιδεολογικά μας αντίπαλο. Δεν βάζουμε καμία προτεραιότητα για μονομερείς συνεργασίες με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, για αυτό λέμε ότι εάν μας κατατάξει ο ελληνικός λαός στις τρεις πρώτες δυνάμεις, δηλαδή αν μας δώσει εντολή διερευνητική, θα καταθέσουμε την δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και θα απαντήσει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν.
  • Όσον αφορά την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να μην μπορεί να συνδέεται πλέον με την παύση της κυβέρνησης η προεδρική εκλογή. Θα ήταν θετικό στοιχείο να υπάρξει από τώρα η αναθεώρηση και η αλλαγή για αυτό το θέμα. Θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια το 2020 ώστε να βρεθεί ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκφράζει όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές. Δεν είναι δυνατόν εφόσον επιδιώκουμε την πολιτική σταθερότητα, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές και πάλι να ζητάμε εκλογές, αυτή ήταν η θέση μου εξάλλου και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ανάγκη επαναθέσμισης της χώρας

  • Όλο το πολιτικό σύστημα του δημοκρατικού τόξου θα έπρεπε να καθίσει σε ένα τραπέζι για να συμφωνήσει σε ζητήματα της θεσμικής ανασυγκρότησης του κράτους, μετά την οικονομική και πολιτική κρίση.

Θεωρώ ότι με αυτή τη σημερινή διχαστική πολιτική, το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων και αυτή η στάση δεν θα μας βγάλει από την κρίση. Για να βγούμε ο από την κρίση, πρέπει να συνεννοηθούμε σε ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα της επαναθέσμισης  της χώρας.