Μπουλμπασάκος

H oμιλία του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο Ιδρυτικό Συνέδριο

20/03/2018

Η σημερινή στιγμή είναι σημαντική και θα καταγραφεί ως τέτοια, αποτιμώντας την μέχρι τώρα πορεία για το μεγάλο εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015

Πολλές φορές οι πρωταγωνιστές- και όλοι εμείς σήμερα είμαστε πρωταγωνιστές- δεν βλέπουμε τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτή την πορεία και ασχολούμαστε περισσότερο με τις δυσκολίες, με τις διαφωνίες, με τις αστοχίες και με τα προβλήματα.

Όμως σύντροφοι ας το κατανοήσουμε. Δεν υπάρχει Ιθάκη χωρίς Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες. Το 2015 όταν η ΔΗΜΑΡ εκπροσωπώντας το ανανεωτικό ρεύμα της Αριστεράς στην πατρίδα μας, ένα μικρό αλλά με ιστορικό βάθος πολιτικό ρεύμα, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας, το μεγάλο λαϊκό κίνημα του ΠΑΣΟΚ, τίποτα δεν ήταν εύκολο και δεδομένο.

Γνωρίζοντας και αντίστοιχες διεργασίες που έγιναν στην Ευρώπη βάσιμα σήμερα να πούμε ότι ποτέ δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο.

Το 2016 μαζί με τις Κινήσεις Πολιτών σε αυτό το χώρο βάλαμε τα θεμέλια και χαράξαμε τις γραμμές στη Συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης.

Το 2017 με το προγραμματικό Συνέδριο και την παρουσία και συμμετοχή της ΕΔΕΜ και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με άψογες, υποδειγματικές διαδικασίες αποτυπώσαμε το ιδεολογικό μας στίγμα και την πολιτική μας φυσιογνωμία.

Αποκτήσαμε την πολιτική μας ταυτότητα και απορρίψαμε την προοπτική συγκρότησης ενός άμορφου μεσαίου χώρου που θα λειτουργεί ως συμπλήρωμα ή παρακολούθημα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα το 2018 είμαστε πάλι εδώ. Όλα τα κόμματα, όλες οι συλλογικότητες, ιστορικά στελέχη, κοινωνικά στελέχη, νέοι άνθρωποι που έχουν αναφορά στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Κέντρου, της Πολιτικής Οικολογίας. Οικοδομούμε τη συμμαχία των δυνάμεων της προόδου, του εκσυγχρονισμού, της ανοικτής και ανεκτικής κοινωνίας και αφήνουμε πίσω βαρίδια και σκουριές από το παρελθόν.

Με γνώση και εμπειρία, με νέα περπατησιά, το νέο πολιτικό υποκείμενο θα αντιμετωπίσει την κρίση του λαού στις επόμενες εκλογές.

Εμείς θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε μετά από αυτές, μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται στο νέο μας καταστατικό. Το ερώτημα το γνωρίζουμε. Ας μην αμφιβάλει κανείς ότι αυτός ο χώρος έχει περίσσευμα δημοκρατικής και εθνικής ευθύνης.

Όμως ας μπούμε στην ουσία του ζητήματος όχι γιατί το θέτουν οι μικροί εταίροι του δικομματισμού αλλά γιατί το θέτουν οι πολίτες. Μπροστά μας έχουμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο με μεγάλες σηματοδοτήσεις, το Πρόγραμμα Ελλάδα.

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που απαντάει σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις της εποχής.

Τι έχουμε απέναντί μας.

Έναν ΣΥΡΙΖΑ με ένα Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που κάηκε στις αυταπάτες και μια υπόσχεση για εθνικό σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Η ΝΔ που διεκδικεί την εξουσία τι μας προτείνει; Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% και μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Παρόλες για το πόπολο.»

Και οι δύο θέλουν να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού λέγοντας για άλλη μια φορά λόγια που χαϊδεύουν αυτιά.

Απέναντι στο δικό μας πρόγραμμα που έχει προκύψει μέσα από διαβούλευση με την κοινωνία, με τους πολίτες, με τους φορείς έχουμε πράξεις και συμπεριφορές των δύο μονομάχων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει στο όνομα της Αριστεράς.

Αλήθεια ποιά Αριστερά – και το λέμε εμείς που προερχόμαστε από την ίδια μήτρα – νομιμοποιεί τον ρατσιστικό λόγο, την ακροδεξιά ρητορεία, το μίσος στη διαφορετικότητα των ακροδεξιών ΑΝΕΛ. Αυτό εκφράστηκε αρκετές φορές σε αντίστοιχα νομοσχέδια. Ποια Αριστερά διχάζει τους πολίτες σε Γερμανοτσολιάδες και Πατριώτες χθες, σε βρώμικους και καθαρούς σήμερα, και μάλιστα καθαρούς και ας με συγχωρήσουν οι νομικοί με όρους εσωκομματικής εισαγγελίας. Δεν είναι τα ψέματα, η διαχειριστική ανεπάρκεια, τα σπουδαιότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τα παραπάνω και προπάντων ο ευτελισμός των θεσμών αγνοώντας ότι αυτή η Αριστερά η Ανανεωτική συγκρούστηκε με την Δογματική και Σταλινική Αριστερά για το σεβασμό στις Δημοκρατικές αρχές και τους θεσμούς της Δημοκρατικής κοινωνίας.

Κάποιοι μετά από αυτά θα έλεγαν ότι πλέον λύση είναι η ΝΔ. Η δεξιά παλινόρθωση δεν είναι λύση. Δεν ξεχνάμε ότι αυτή εκπαίδευσε την κοινωνία στην αντιμνημονιακή λογική αριθμώντας τα Ζάππεια.

Αρνείται τις ευθύνες της για την καταστροφική πολιτική 2004-2009. Ένας σημαντικός της βραχίονας συμμετέχει στην κυβέρνηση ως Τρίτη συνιστώσα.

Ολισθαίνει σε ακραίες θέσεις στα εθνικά ζητήματα (Μακεδονικό) και σε ακραίες συντηρητικές απόψεις στα δικαιώματα μειονοτήτων και τη συγκρότηση του κράτους δικαίου.

Η ΝΔ είναι το κόμμα της συντήρηση της Ελληνικής Δεξιάς. Δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση προνομιακό συνομιλητή μας.

Λύση για τη χώρα είναι αυτό που κάνουμε όλοι εμείς σήμερα. Συγκροτούμε την μεγάλη Παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Το μεγάλο Δημοκρατικό κόμμα που στο ιστορικό του διάβα ταυτίσθηκε με τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας.

Έχουμε την ηγεμονία των ιδεών. Στο χέρι μας είναι να κατακτήσουμε την πολιτική ηγεμονία και να καθορίσουμε εμείς τις πολιτικές εξελίξεις.

Καλό Αγώνα.