ΤΗΕΟ

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο ραδιόφωνο 24/7: «Ανησυχητικές οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, απαιτείται εθνική συνεννόηση, ψυχραιμία, και αποφασιστικότητα μακριά από εν θερμώ αντιδράσεις» (ηχητικό)

06/03/2018

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή των δημοσιογράφων Γιώργου Μελιγγώνη και Στέφανου Τζανάκη στο ραδιόφωνο 24/7, μεταξύ άλλων τόνισε:

 

Για τα ελληνοτουρκικά και τους δύο στρατιωτικούς

 • Είναι ανησυχητικές οι εξελίξεις στο θέμα των δύο στρατιωτικών. Εκτιμώ ότι η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν ένα θέμα που θα είχε λυθεί σε επίπεδο τοπικών διοικητών σε θέμα μεταξύ των δύο χωρών. Εκτιμώ ότι αυτό θα κάνουν στην πράξη, παρά τα όσα λένε, και για αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα από την ελληνική πλευρά.
 • Ο δικός μας χώρος έχει μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση. Αυτό που χρειάζεται από την κυβέρνηση είναι να κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προς την Τουρκία, την ΕΕ, τους αρμόδιους οργανισμούς ώστε να επιλυθεί το θέμα, που δεν πρέπει να αναχθεί σε μείζον θέμα.
 • Στα ελληνοτουρκικά μπορεί μια μικρή σπίθα να ανάψει μια μεγάλη φωτιά. Το έχουμε δει πρόσφατα. Ανησυχώ και για τα ευρύτερα ελληνοτουρκικά, από την Κύπρο και αυτά που έγιναν με την εξόρυξη, που δεν προχώρησε λόγω της στάσης της Τουρκίας, όσο και στο Αιγαίο, το οποίο συνδέεται με την Κύπρο. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα είναι ανησυχητική.
 • Μετά από πολλά χρόνια είχαμε επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας και ενώ θα περίμενε κανείς να αξιοποιηθεί η επίσκεψη για να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας δυστυχώς αυτές έχουν χειροτερέψει.
 • Απαιτείται εγρήγορση. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όχι με εν θερμώ αντιδράσεις, γιατί έχουμε και Υπουργούς που λειτουργούν εν θερμώ.
 • Επίσης, χρειάζεται και εθνική συνεννόηση στα συγκεκριμένα θέματα, δεν είναι δυνατόν τέτοια θέματα να μπουν σε μικροκομματική αρένα.
 • Ταυτοχρόνως επιμένω πως χρειάζεται να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα δώσουν έμφαση στην ευρωπαϊκή και διεθνή οπτική των ζητημάτων αυτών. Για παράδειγμα, στο θέμα της εξόρυξης στην Κύπρο, όπου μια εταιρία ιταλικών συμφερόντων αποτρέπεται από επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά αφορούν και την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα.
 • Να ενεργοποιηθούν ειδικές ρήτρες στην ΕΕ, στο πλαίσιο των συνόρων της, όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Στις αρμόδιες συνόδους θα πρέπει να τεθούν τα θέματα αυτά από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Για εκλογές στην Ιταλία

 • Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δείχνει ότι οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό οδηγούν τελικά στην επικράτησή τους. Η προσπάθεια ενσωμάτωσης και αφομοίωσης της ακροδεξιάς από την δεξιά οδηγεί στην γιγάντωση και όχι στην περιθωριοποίηση του εθνικολαϊκισμού.
 • Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η τάση που υπάρχει στην Ευρώπη για ενίσχυση των λαϊκίστικων, αντιευρωπαϊκών και δήθεν ανισυστημικών δυνάμεων. Αυτή την τάση δεν μπορούμε να την αγνοούμε, οφείλουμε να δώσουμε άμεσα απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις, τις οποίες δεν τις έχουμε δώσει, όπως στο προσφυγικό και στη μείωση των ανισοτήτων.
 • Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει για να γίνει ξανά ελκυστική στους πολίτες. Με δημοκρατική νομιμοποίηση. Για να σταματήσει να ενισχύεται ο εθνικολαϊκισμός και ο αντιευρωπαϊσμός πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις χωρίς αυτές να λαμβάνονται σε άτυπα εξωθεσμικά όργανα.
 • Οι σοσιαλδημοκρατικές και οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουμε τις θέσεις μας αυτές να τις κάνουμε κτήμα των πολιτών της Ευρώπης. Όσοι ανήκουμε στον προοδευτικό χώρο οφείλουμε να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να δράσουμε άμεσα. Για να μην οδηγηθεί η Ευρώπη σε ένα σκοτεινό αύριο.
 • Δύο είναι η προκλήσεις για την σοσιαλδημοκρατία: Να υπάρξει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, για μείωση των ανισοτήτων και μείωση της φτώχειας και, δεύτερον, να υπάρξει σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι Ευρώπης δύο ταχυτήτων.
 • Πρέπει να υπάρχει εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον ευρωπαϊκό λαό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει αρμοδιότητες για όλα τα σημαντικά θέματα και όχι ένα κλειστό κλαμπ να αποφασίζει και να νοιώθουν οι Ευρωπαίοι ότι είναι περισσότερο ασφαλείς μέσα σε μία εθνοκεντρική λογική, παρά σε μία ευρωπαϊκή.