vouli21042016

Αποσπάσματα συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Πρώτο Πρόγραμμα

20/02/2018

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, τόνισε μεταξύ άλλων:

 • Η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, δυστυχώς όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα το μόνο που κυριαρχεί είναι η τεχνητή πόλωση, ο διχασμός και, δυστυχώς, ένα άρωμα μιας διαμάχης με εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά.
 • Είναι μία κατάσταση κατώτερη των περιστάσεων, αν αναλογιστεί κανείς τα τόσα προβλήματα, την οικονομική και κοινωνική κρίση, που βιώνει ο κόσμος σήμερα και βλέπει αυτήν την αρένα –γιατί περί αρένας πρόκειται- ενώ θα πρέπει να δει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς του.
 • Τώρα όσον αφορά την υπόθεση Novartis, εδώ πρόκειται για ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Ένα υπαρκτό σκάνδαλο που αφορά τις υπερτιμολογήσεις, το πώς έχουν λειτουργήσει οι φαρμακευτικές εταιρείες στα χρόνια –αν θέλετε- της ευμάρειας της χώρας και γι’ αυτό το υπαρκτό σκάνδαλο θα πρέπει να μπορέσουν να αποδοθούν οι ευθύνες και να βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.
 • Με την σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων και με την σκανδαλολογία αυτό που διακυβεύεται είναι να βρεθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.
 • Είναι αρκετά επικίνδυνο όταν αποδίδονται ευθύνες με «στοιχεία» του τύπου «μου πες, σου ‘πα, του ‘πα». Γιατί βεβαίως μόλις βρεθούν ευθύνες, κι αν βρεθούν ευθύνες για οποιονδήποτε, να αποδοθούν αλλά με τη λογική «μου πες, σου ‘πα», δεν μπορούν να σπιλώνονται πολιτικοί αντίπαλοι και να αιωρείται η λάσπη στον ανεμιστήρα.
 • Αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, όλα στο φως, ναι στην σύσταση προκαταρκτικής να προχωρήσει άμεσα η διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά από εκεί και μετά να σταματήσει αυτή η λάσπη που πιάνει όλο το πολιτικό σύστημα γιατί ο μόνος που ευνοείται από την κατασυκοφάντηση των πάντων και από το να δικάζουν και να καταδικάζουν πολλοί κυβερνώντες πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη είναι η άκρα δεξιά.
 • Υπάρχει ένα υπαρκτό σκάνδαλο, ένα όργιο σπατάλης. Κυρίως την περίοδο 2004-2009 αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, από 2,4 σε 5,1 δις ευρώ και μάλιστα δεν πήγαιναν αυτές οι δαπάνες στον ασθενή, στον καταναλωτή. Πρόκειται για ένα όργιο σπατάλης και γι’ αυτό υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Στη συνέχεια μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη βέβαια, σε δύο μάλιστα χρόνια, από 5,1 σε 2,8 δις ευρώ.
 • Να διερευνηθεί το υπαρκτό αυτό σκάνδαλο, που αφορά την χώρα, αφορά γιατρούς, διοικητικό προσωπικό και άρα πρέπει να διερευνηθεί σε όλα τα επίπεδά του και μάλιστα πρέπει να αναζητηθούν και τα χρήματα από την εταιρεία. Να αναζητηθούν και τα χαμένα λεφτά. Απαιτείται άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις
 • Υπάρχει το δικαίωμα σε όλους, να χρησιμοποιήσουν το νομικό μας σύστημα για να αμυνθούν. Νομίζω αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει οπότε αυτό αφορά και τις μηνύσεις ώστε να μπορέσει να υπερασπισθεί ο καθένας τον εαυτό του. Τώρα από εκεί και μετά κρίνονται όλοι για όσα λένε.
 • Σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτό το οποίο λέει το νομικό μας σύστημα είναι ότι προστατευόμενοι υπάρχουν για υποθέσεις εγκληματικών υποθέσεων, για εγκληματικές ενέργειες. Αυτό βέβαια θα το κρίνει η δικαιοσύνη, αλλά δεν νομίζω ότι εδώ έχουμε κάποια εγκληματική υπόθεση, εδώ έχουμε μια υπόθεση, η οποία είναι πολύ σοβαρή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί, ένα υπαρκτό σκάνδαλο, αλλά νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο ήταν περίεργο σε όλους μας το πώς χαρακτηρίστηκαν ως προστατευόμενοι, στην ουσία ως ανώνυμοι. Όταν λέμε όλα στο φως, η διερεύνηση των πάντων δεν μπορεί να γίνει εύκολα υπό αυτό το καθεστώς.
 • Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Και νομίζω ότι είναι ώριμο το πολιτικό σύστημα για να προχωρήσει γρήγορα σε αυτήν την αλλαγή.
 • Έχουμε πει ότι ψηφίζουμε ΝΑΙ στην προκαταρκτική επιτροπή, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο φορέας μας θέλει την διαλεύκανση, θέλει όλα στο φως και άμεσα, συνεπώς να γίνει η προκαταρκτική και να συζητηθεί το τι έχει συμβεί για να σταματήσει να πετάγεται λάσπη στον ανεμιστήρα με κίνδυνο να καταλήξει όλη η πολιτική ζωή του τόπου ένας βούρκος.