θεοχ σαρεια

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή: «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα του Τούρκου αξιωματικού είναι ντροπή για την αριστερά και την χώρα»(video)

09/01/2018

Η ομιλία στη Βουλή του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου:

“Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα για τη μη υποχρεωτικότητα εφαρμογής της σαρία και τη θέσπιση της προαιρετικής εφαρμογής της, σε θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο.

Όχι απλά επειδή αποτελεί ένα βήμα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή, πιο συγκεκριμένα, ένα βήμα για την κατοχύρωση μειονοτικών δικαιωμάτων και εντέλει τον έμπρακτο σεβασμό στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Αλλά γιατί χτυπάει δυνατά το καμπανάκι στο πολιτικό σύστημα, και στην ελληνική κοινωνία, για την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής –επιτέλους- μιας ολοκληρωμένης και ουσιαστικής πολιτικής για τις μειονότητες. Ιδιαίτερα τώρα, που τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα αλλάζουν περαιτέρω την όψη της ελληνικής κοινωνίας, επηρεάζοντας πλέον και τις βαθύτερες τομές της και βέβαια καθιστώντας την πολυπολιτισμική, θρησκευτικά διαφοροποιημένη.

Γι’ αυτό λοιπόν οφείλουμε να δούμε πέρα και πάνω από αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση.

Είναι προφανές ότι η σαρία δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση του δικαιϊκού συστήματος ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Σε αυτήν την κατεύθυνση το σημερινό νομοθέτημα είναι ένα θετικό βήμα, ώστε να διαφοροποιήσουμε το σύστημα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχουν δύο ή περισσότερα συστήματα δικαίου που συγκρούονται, αλλά και ταυτοχρόνως να εγγυηθούμε τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων, την απαγόρευση διακρίσεων, τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, δικαιωμάτων που προκύπτουν από το Σύνταγμα, αλλά και από διεθνείς συμβάσεις.

H θέσπιση μη υποχρεωτικότητας εφαρμογής της σαρία, η θέσπιση του δικαιώματος επιλογής των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης μεταξύ αστικού δικαίου και σαρία είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Η προαιρετική, και όχι υποχρεωτική, προσφυγή στο Μουφτή, για ζητήματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, μόνο όταν συμφωνούν και υποβάλλουν σχετική αίτηση οι ενδιαφερόμενοι, συμβάλλει προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Όπως είναι σωστή και η πρόβλεψη για την επίλυση των διαφορών από τα αστικά δικαστήρια σε περίπτωση διαφωνίας. Και εκεί βέβαια υπάρχουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να τα δούμε στην πορεία. Το ζήτημα είναι λεπτό, πρέπει να συμβαδίσει ομαλότερα η νομοθετική αυτή ρύθμιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Θα πρέπει ωστόσο να δούμε πολύ προσεκτικά ορισμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις δικονομικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι μουφτείες. Επιπλέον τι δικλείδες ασφαλείας υπάρχουν για την εφαρμογή του νόμου; Θα επηρεαστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου; Τα ζητήματα αυτά πρέπει να τα δούμε με πολλή προσοχή.

Εμείς θα στηρίξουμε αυτήν την νομοθετική σας πρωτοβουλία.

Είναι όμως αλήθεια ότι υπάρχει διαχρονικά το πρόβλημα της ουσιαστικής ενσωμάτωσης των μειονοτήτων και πιο συγκεκριμένα της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακολουθήθηκε στην χώρα μας μια κοντόφθαλμη πολιτική, που έσπρωχνε ολοένα και περισσότερο τη μειονότητα προς την Άγκυρα.

Και τώρα τι κάνει η δική σας κυβέρνηση; Ποια είναι η πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί; Γιατί το θέμα δεν είναι να ακλουθούμε ή να προλαβαίνουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα –και αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, δεν αφορά μόνο την κυβέρνησή σας και εσάς προσωπικά κ. Υπουργέ, κ. Γαβρόγλου- αλλά πώς λύνουμε τα ζητήματα. Σας άκουσα να λέτε, για παράδειγμα, ότι τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης της σαρία είναι λογικά, ότι τα επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης αυτού του καθεστώτος κι αυτά είναι λογικά, ότι υπάρχουν επιχειρήματα και γι’ αυτή τη μεταβατική πλευρά, η ουσία είναι όμως εμείς τι θέλουμε να κάνουμε ως χώρα. Και σήμερα αυτό είναι ένα μεταβατικό βήμα, αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να συνδέεται και με άλλα θέματα, τα οποία έχουν αναδειχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κι άρα πρέπει να υπάρχει ένας συνολικός, ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα σε αυτή τη διαδικασία. Και αναφέρομαι στο εξής: Η εξαγγελία για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρία, που ήρθε ενόψει της εκδίκασης προσφυγής κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν θέλατε στην πραγματικότητα να αποτελεί βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση και βήμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας θα έπρεπε να συνοδεύεται από την λήψη κι άλλων μέτρων που θα απέτρεπαν την παραβίαση δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας. Όπως για παράδειγμα μέτρων για την εκπαίδευσή τους, τα μειονοτικά σωματεία τους, κ.ά. Αυτά είναι προκλήσεις για το πολιτικό σύστημα από εδώ και στο εξής.

Η κυβέρνησή σας αφήνει στην άκρη το θέμα που καίει, δηλαδή το ζήτημα μιας συνολικής ρύθμισης των ζητημάτων της μουσουλμανικής μειονότητας.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, κ. Υπουργέ, κ. Γαβρόγλου, αν θα μπορέσετε γενικά να επιδείξετε την υπευθυνότητα που απαιτείται γιατί μέχρι στιγμής οι χειρισμοί της κυβέρνησής σας δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο.

Μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, τον οποίο προσκαλέσατε ως κυβέρνηση επίσημα και που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος είτε δεν υπήρχε προετοιμασία είτε αυτή ήταν ελλιπής και αναποτελεσματική, ανοίξατε στη συνέχεια το θέμα της οργάνωσης των μουφτειών. Αμέσως μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν για αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του Μουφτή. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να το επιλύσουμε. Είναι όμως θέμα εσωτερικό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσουμε- και δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε ένα διμερές θέμα.

Και βάζω αυτό το θέμα γιατί ουσιαστικά η ανάδειξη των μουφτειών συνδέεται και με το θέμα που συζητάμε σήμερα και το σημερινό νομοθέτημα. Βεβαίως είπατε ότι οποιαδήποτε χρονική σύμπτωση –δεν ξέρω αν το είπατε μόνο γι’ αυτό ή και για το θέμα το οποίο έχει γίνει με τους Τούρκους αξιωματικούς- δεν σημαίνει κάτι. Το ακούω. Παρόλα αυτά πρέπει να προσέχουμε τις χρονικές συμπτώσεις ή εν πάση περίπτωση καταλαβαίνετε ότι όταν αυτά γίνονται τη μια μέρα και την άλλη, υπάρχουν συνειρμοί. Να το ανοίξουμε βεβαίως το ερώτημα. Και επειδή είναι σοβαρό, να το ανοίξουμε ταυτοχρόνως και με το σημερινό θέμα διότι αυτά τα θέματα συνδέονται, όπως καταλαβαίνετε καλά, και χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός. Αν προχωρήσουμε προς την κατάργηση κάποια στιγμή -αφού λέμε μεταβατικά- της σαρία θα πρέπει να δούμε και αυτό το ζήτημα. Νομίζω και ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτό και θα μπορέσει να μας πει στη συνέχεια για την ανάδειξη των μουφτειών, κ. Φίλη, και νομίζω σε αυτό θα συμφωνήσετε και εσείς ότι είναι ένα ζήτημα σοβαρό. Εγώ δεν ξέρω τι λέει η ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό. Ακριβώς γι’ αυτό σας εγκαλώ. Λοιπόν άκουσα τον κ. Υπουργό και θέλω να τον προκαλέσω σε αυτό –παραγωγικά- να λέει ότι θα κάνει μια επιστημονική επιτροπή. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για αυτό το ζήτημα; Θα αλλάξει τον τρόπο σε σχέση με την ανάδειξη των μουφτειών ή όχι; Για να απαντήσουμε και για να γίνει συζήτηση, ποια είναι η θέση της; Ξεκάθαρα. Νομίζω σας έχουμε προκαλέσει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις Επιτροπές, πρέπει να μας πείτε το πώς -από ποιο εκλεκτορικό σώμα εννοώ-, ποια είναι η σκέψη σας σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Περνάω τώρα σε ένα θέμα που οι χειρισμοί της κυβέρνησης σας αποτελούν κατά την άποψη τη δική μας ντροπή για την αριστερά και την χώρα.

Η κυβέρνησή σας προχώρησε σε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων για παροχή ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό. Αίτηση που οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για προσωρινή αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέφυγε στην Ελλάδα. Όπως είχε κριθεί από το ελληνικό δικαστήριο δεν σχετίζεται με πραξικοπηματικές ενέργειες. Περί αυτού πρόκειται.

Πριν από έναν χρόνο, επισήμανα, ιδιαίτερα προς τον κ. Τσίπρα και δημόσια, ότι τουλάχιστον σε ζητήματα που άπτονται διεθνών σχέσεων και εθνικών θεμάτων πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στο τι υπόσχεται και στο τι λέει και εννοούσα τις δημοσιευμένες αναφορές που είχαν υπάρξει το καλοκαίρι του 2016 για τις συνομιλίες του με τον κ. Ερντογάν και τις δεσμεύσεις του για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς -ότι μέσα σε 15 μέρες θα τους επιστρέψει η χώρα μας, οι οποίες δεν διαψεύσθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση εκείνη την περίοδο. Δεν διαψεύσθηκαν! Είναι καλά τα ελληνικά σας, κ. Φίλη. Σε αυτό το θέμα δεν ανέμενα από εσάς να διαμαρτυρηθείτε και να αντιδράσετε.

Εμείς στην χώρα μας λοιπόν μπορεί να τον ξέρουμε τον κ. Τσίπρα, πώς λειτουργεί σε αυτές τις καταστάσεις, δεν μας εκπλήσσει να λέει αλλά την μία ημέρα και άλλα την άλλη, αλλά αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα, εθνικά. Ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στους διεθνείς συνομιλητές του.

Η Ελλάδα, να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν μπορεί να θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές. Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάνω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Η ελληνική δικαιοσύνη με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό αποφάσισε τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών και ακολούθως η ανεξάρτητη δευτεροβάθμια Επιτροπή αποφάσισε να χορηγηθεί και άσυλο αρχικά στον έναν εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης παροχής ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό και σπεύσατε εσείς ως κυβέρνηση να προσβάλετε την απόφαση. Ζητήσατε αναστολή της απόφασης. Αυτό μήπως είναι δέσμευση προς κάπου; Υποχρεούσασταν να ζητήσετε αναστολή; Πραγματικά εκπλήσσομαι, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Από την κυβέρνησή σας το ανέμενα. Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ εκπλήσσομαι που διαμαρτύρεστε σε αυτό το θέμα. Ο κ. Ερντογάν αυτή τη στιγμή έχει ένα καθεστώς που καταδιώκει, βασανίζει, φυλακίζει, οποιονδήποτε εκφράζει και την παραμικρή διαφωνία. Ένα καθεστώς που καταπατά θρασύτατα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και δεν σέβεται κατ’ ελάχιστο τη δημοκρατική διάκριση των εξουσιών. Να θυμίσω ότι ο κ. Μακρόν πριν από λίγες μέρες στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν έθεσε αυτά τα ζητήματα για το κράτος δικαίου. Ότι το θέμα σε σχέση με την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι σε πραξικοπηματίες είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, και το κράτος δικαίου από την άλλη είναι ένα δεύτερο ζήτημα πολύ σοβαρό. Και αυτό ακριβώς ζητούμε από εσάς, ως ο προοδευτικός φορέας της κεντροαριστεράς της αντιπολίτευσης, να κάνετε επιτέλους. Να προασπίσετε το κράτος δικαίου και σε αυτό το ζήτημα. Θέλετε να μας πείσετε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία. Σωστά. Δεν σας είπαμε το αντίθετο. Έχει αποφασίσει ο Άρειος Πάγος. Μπορούν όμως να απελαθούν σε οποιοδήποτε τρίτο κράτος απ’ όπου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν κάλλιστα να τους παραλάβουν καταλλήλως. Αυτό είναι το πρόβλημα. Υποκρισία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει αλλά το βάζουμε για να μην γίνει. Πρόκειται για ύψιστη ντροπή! Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησής σας –η ένσταση η οποία κάνατε για να είμαι ξεκάθαρος, αν δεν γίνεται κατανοητό- υποβαθμίζει βαθιά την χώρα μας ως κράτος δικαίου και ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Σε όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης η αριστερά υπερασπίστηκε πάντοτε και με πάθος την ελευθερία, την ισότητα και τα δικαιώματα. Υποτάξατε αυτό το ζήτημα στον πολιτικό τακτικισμό. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, αυτό σας έχουμε πει. Και βεβαίως το σκεπτικό της αίτησης αναστολής, όταν γίνει πλήρως γνωστό, είναι ακόμα περισσότερο προβληματικό. Γιατί θα είναι ένα σκεπτικό πιθανότατα, το οποίο θα αναφέρεται σε σχέση με την απόφαση η οποία έδωσε το άσυλο, καθώς όπως αναγνωρίζει δεν υπάρχει σχέση με πραξικοπηματικές ενέργειες.

Χρειάζεται λοιπόν πολιτική βούληση και πράξεις, για να επιστρέψω στα του νομοσχεδίου, για να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας του δικαιώματος της απαραβίαστης θρησκευτικής ελευθερίας και της ισότητας. Ένα πλέγμα που θα αποτρέπει την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας και θα προϋποθέτει τη νομοθέτηση με γνώμονα την ισοπολιτεία και την προώθηση της ομαλής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά και γενικότερα ατόμων με διαφορετικό θρησκευτικό υπόβαθρο.

Το γενικότερο πλαίσιο όμως που νομοθετείτε δεν είναι προοδευτικό και δεν είναι μεταρρυθμιστικό. Δεν οδηγεί και δεν προωθεί την εξωστρέφεια, που σαν χώρα έχουμε αυτές τις δυνατότητες. Μιλάω για την παιδεία, δεν είναι όμως η ώρα να αναφερθούμε αναλυτικά. Το θέμα είναι, κ. Γαβρόγλου, αν προχωράτε και πόσο γρήγορα– κατά την γνώμη μας δεν προχωράτε- στο πεδίο αυτό των προοδευτικών αλλαγών, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα μνημόνια.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται επιτέλους σχεδιασμός και σύγχρονες πρακτικές. Ζούμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, την Ελλάδα που εμείς την θέλουμε ανοιχτή, ευρωπαϊκή, όχι φοβική, με κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Αυτήν την Ελλάδα διεκδικούμε.”