συνέδριο 1

Αρθρο του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εφημερίδα FΜ Voice: «Οι νέες κοινωνικές συμμαχίες προϋπόθεση επιτυχίας για μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης»

03/01/2018

 

Για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειαζόμαστε ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητα, με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.

Το ερώτημα όμως είναι το πώς μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά; Για να φτάσει κανείς ως αυτά, για να τα κάνει εφαρμοσμένες πολιτικές χρειάζεται πρώτα να προσδιορίσει καθαρά με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Με ποια κοινωνικά στρώματα και ποιες κοινωνικές δυνάμεις.

  • Με ποιους μεσαίους;

Με τους κρατικοδίαιτους ή με τους καινοτόμους;

  • Με ποιους συνδικαλιστές;

Αυτούς της στασιμότητας ή αυτούς που θέλουν τον συνδικαλισμό όργανο της εργασίας και όχι της συντεχνίας;

  • Με ποια φτωχά κοινωνικά στρώματα;

Με αυτά που παρουσιάζονται μόνο στις επίσημες δηλώσεις ή με αυτά της πραγματικότητας;

  • Ακόμη και με ποια αστική τάξη;

Με την κρατικοδίαιτη, με αυτήν μόνο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή με αυτή της πραγματικής παραγωγής υλικών και άυλων προϊόντων;

  • Με ποιο κράτος;

Αυτό της αναπαραγωγής της φτώχειας και των ανισοτήτων ή με το κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών που λειτουργούν ως επιταχυντές της ανάπτυξης;

Η προώθηση νέων κοινωνικών συμμαχιών με όρους παρόντος και μέλλοντος και όχι παρελθόντος είναι που θα πείσει τους πολίτες ότι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου περνά μέσα από την ισχυροποίηση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Μόνο αυτή η ισχυροποίηση μπορεί να ανατρέψει τον σημερινό μικρό διπολισμό, μόνο αυτή χαλάει τα καιροσκοπικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και τα συντηρητικά της ΝΔ. Και αυτή η ισχυροποίηση θα έρθει όταν όλοι ξέρουν με ποιον και με τι είμαστε και με ποιον και με τι δεν είμαστε. Και σε αυτή την περίπτωση εφόσον οι πολίτες φέρουν το νέο φορέα της κεντροαριστεράς μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις, και λάβει διερευνητική εντολή, αυτός οφείλει να καταθέσει και να διαπραγματευθεί την δική του προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σε όλα τα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια την μετεκλογική μας στάση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, πρέπει να την αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση και όχι σε κλειστά γραφεία, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.

Στόχος μας να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο. Να πετύχουμε την σύνθεση των θέσεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου για μία νέα και σύγχρονη πολιτική και προγραμματική ταυτότητα ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο δρόμος που ανοίξαμε για μία ισχυρή ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μπορεί να είχε και να έχει ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά τώρα ο τελικός προορισμός φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ.