συνέδριο 1

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Στόχος μας πρέπει να είναι η δεύτερη θέση στις εκλογές» (Ηχητικό)

19/12/2017

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, όπου μεταξύ άλλων τόνισε για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς:

 

  • Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Ο κόσμος που ήρθε να ψηφίσει στην διαδικασία της εκλογής επικεφαλής της κεντροαριστεράς αντιστοιχεί σε διψήφια ποσοστά, περίπου της τάξεως του 15%.
  • Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, να τους διαβεβαιώσουμε με τις πολιτικές μας ότι από εδώ και στο εξής θα δουλεύουμε για μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον.
  • Αν μπορέσει να ευοδωθεί η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει και από τη δεύτερη θέση.
  • Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα του προοδευτικού πόλου στη χώρα, απέναντι στον ιδεολογικό της αντίπαλο, τη ΝΔ.
  • Ο κ. Τσίπρας, με την προτροπή του στον κ. Σουλτς για συνεργασία με την κ. Μέρκελ, επιβεβαίωσε την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το 2012, όταν επέλεξαν να μπουν στην κυβέρνηση για να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καθίσει έξω και να πετάει πέτρες, με μικροκομματικά οφέλη, για να ανέλθει μόνος του στην εξουσία. Μπορεί να το κατάφερε αυτό, αλλά εις βάρος της χώρας και της κοινωνίας.
  • Κανένας χώρος δεν ανασυγκροτείται ετεροπροσδιοριζόμενος. Ο χώρος ο δικός μας, την ώρα που ανασυγκροτείται, δεν επιλέγει συμμάχους, χωρίς μάλιστα να ξέρει το εκλογικό αποτέλεσμα.
  • Η δική μου θέση είναι ότι αν ο χώρος είναι στις τρεις πρώτες δυνάμεις, κάτι που σημαίνει ότι παίρνει και διερευνητική εντολή, οφείλει να καταθέσει την δική του προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης προς τα άλλα δημοκρατικά, φιλοευρωπαϊκά κόμματα και αυτά να απαντήσουν.
  • Το «φύγε εσύ, έλα εσύ» δεν λύνει τα προβλήματα στη χώρα. Είναι πάρα πολύ σύνθετα και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα από κανέναν μόνο του. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα.
  • Θεωρώ ότι και στον χώρο μας πρέπει να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές συλλογικές λειτουργίες. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει για την τελική απόφαση για τις μετεκλογικές συνεργασίες τον λόγο να τον έχει η βάση της κεντροαριστεράς, με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Αυτό θα είναι απολύτως δημοκρατικό και δεν θα υπάρχει καμία υπόνοια για κλειστές αποφάσεις.