ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟς ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου: «Υπάρχει κίνδυνος όπως εξελίσσεται η επίσκεψη Ερντογάν χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία» (Hχητικό)

07/12/2017

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7 και στους δημοσιογράφους Στέφανο Τζανάκη και Γιώργο Μελιγγώνη, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

 

Για επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα

 • Είναι μια επίσκεψη που γίνεται μετά από πολλά χρόνια και θα έπρεπε να υπάρχει πολύ καλή προετοιμασία από την ελληνική πλευρά.
 • Η εμφάνιση του Τούρκου προέδρου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος να περάσει η συζήτηση από την σχέση Ευρώπης – Τουρκίας και τη διεθνή νομιμότητα σε κατάσταση διμερούς μόνο συνεννόησης και δεσμεύσεων, όπου η τουρκική πλευρά θέλει να περάσει την αρχή της ισχύος. Κατά την άποψη τη δική μας, η ισχύς όλης της ΕΕ και των παγκόσμιων οργανισμών εξασφαλίζει την διεθνή νομιμότητα.
 • Αυτό που θέλει να περάσει η τουρκική πλευρά στη συζήτηση αυτή δεν συμφέρει τη χώρα μας. Αν υπήρχε σωστή προετοιμασία δεν θα υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη μέρα.
 • Εδώ και 1,5 χρόνο που έχει γίνει το πραξικόπημα είμαστε η 2η χώρα που προσκαλεί επίσημα τον Τούρκο πρόεδρο. Για αυτό θα έπρεπε να μελετηθεί καλά ως κίνηση, δεν πρόκειται απλά για μια εθιμοτυπική επίσκεψη προέδρου άλλης χώρας.
 • Θεώρησα από την πρώτη στιγμή πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση την πρόσκληση αυτή.
 • Όταν ανοίγει θέμα Λωζάνης δημόσια, ανησυχώ πολύ. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχει διπλωματική προετοιμασία κατάλληλη, έστω και τώρα και μεγάλη προσοχή, γιατί αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εξελιχθούν πολύ εύκολα στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
 • Τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά με την Τουρκία, είναι διεθνή, του ΟΗΕ και της ΕΕ με την Τουρκία. Εκεί θα πρέπει να μεταφέρουμε πάντα τη συζήτηση, αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας.

 

Για αναγνώριση Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τραμπ  

 • Πρόκειται για μία απαράδεκτη κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, μια κίνηση που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για λύση δύο κρατών, και περιφρονεί ουσιαστικά την παγκόσμια κοινή γνώμη.
 • Δεν πρέπει να μείνει κανένας σιωπηλός. Όχι μόνο ο ΟΗΕ, αλλά και όλες οι χώρες. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες ενέργειες αποδεκτές, γιατί είναι πιθανόν να ανοίξουν μια κατάσταση σε μία περιοχή που θα θέλει μια σπίθα για να ανάψει.
 • Έχω μείνει έκπληκτoς για το ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Ελλάδα μέχρι στιγμής. Υπάρχουν ορισμένα θέματα που ξεπερνούν πάντοτε τις διπλωματικές σχέσεις. Η Ελλάδα στην ΕΕ και ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει πρώτοι να καταδικάσουν την πράξη του κ. Τραμπ. Αυτό θα δείξει ότι μετρά πάνω από όλα το Δίκαιο και όχι άλλες καταστάσεις, που σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να κυριαρχήσουν. Είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για την παγκόσμια κοινότητα

 

Για την κεντροαριστερά και την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού

 • Οι προσδοκίες, γιατί αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι πολύ μεγάλες και το χθεσινό βήμα με την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων είναι θετικό γιατί δείχνει ότι αυτό που παλεύαμε, η συμπόρευση όλων των δυνάμεων στον χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου, προχωρά.
 • Έχουμε ξεκινήσει από το 2015 τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΠΑΣΟΚ,- ΔΗΜΑΡ και σήμερα υπάρχει μια τέτοια διαδικασία ενότητας που προχωράει, αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο.
 • Οι προτάσεις που προτίθεμαι να θέσω στον προσυνεδριακό διάλογο είναι: για μία ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα και όχι για δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού και όλα τα θέματα να γίνονται με συμμετοχική διαδικασία, με συλλογική λειτουργία και δημοκρατικές διαδικασίες. Για παράδειγμα θα προτείνω να αποφασίσουμε τις μετεκλογικές συνεργασίες με εσωκομματικό δημοψήφισμα. Αυτά τα ζητήματα θα τα προωθήσουμε ενόψει συνεδρίου, για να αποφασιστούν εκεί.