Δωρεάν περίθαλψη σε οφειλέτες

Δωρεάν περίθαλψη σε οφειλέτες

17/09/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν και στον Τύπο, από το σύνολο των οφειλετών που φτάνουν τα 300.000 άτομα, η δυνατότητα της δωρεάν περίθαλψης παρέχεται μόνο σε 65.835 οφειλέτες, δηλαδή στο 20% περίπου των οφειλετών του ΟΑΕΕ.

Αναμφισβήτητα, ο ν. 4254/2014 (Α’ 85) «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις», ο οποίος προβλέπει δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε ενεργούς ασφαλισμένους με μέσο εισόδημα στην τριετία 2011-2014 μέχρι 12.000 ευρώ, αποτελεί θετική εξέλιξη και συμβάλλει στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πλέον αδύναμους κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα. Όμως, γεγονός παραμένει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών παραμένει ακάλυπτο και αυτό δεν επιτρέπει ιδιαίτερους πανηγυρισμούς.

Επειδή:

–         Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη ενήμερου ή μη.

–         Η δυσκολία ανταπόκρισης σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις, στο μεγαλύτερο ποσοστό  των περιπτώσεων, δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του επαγγελματία αλλά σε συνθήκες αντίξοες και πέραν της βούλησης του.

–         Το ποσοστό του 80% των επαγγελματιών που παραμένει ακάλυπτο δεν συνάδει με τις προδιαγραφές ενός κράτους δικαίου και δεν ανταποκρίνεται σε σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2) Εξετάζεται επέκταση των κριτηρίων ένταξης έτσι να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, το οποίο αποτελεί και πρότασή μας γιατί είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Γιώργος Κυρίτσης