theocharopoulos vouli 9-10-2017 omilia

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή στο ΣΝ για την ταυτότητα φύλου (βίντεο)

09/10/2017

Η ομιλία στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

 

“Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στη λίστα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα που συζητούμε σήμερα δεν είναι πάρα ένα βήμα για την κατάργηση των διακρίσεων και την κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων των διεμφυλικών και μεσοφυλικών προσώπων.

Η χώρα μας όμως χρειάζεται περισσότερα, ταχύτερα βήματα και πιο άμεσα αντανακλαστικά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν χωρούν καθυστερήσεις εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, ασυνείδητη ή συνειδητή σιωπή, κι ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα που συντηρεί στην ελληνική κοινωνία τις προκαταλήψεις και τις συμπεριφορές απαξίωσης.

Πρέπει επιτέλους να καταστεί απολύτως σαφές ότι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα μιας κατηγορίας ανθρώπων. Η θέσπιση της διαδικασίας διόρθωσης του φύλου στο Ληξιαρχείο και στα επίσημα έγγραφα των διεμφυλικών ατόμων -προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου σύμφωνα με το πώς αυτοπροσδιορίζονται τα άτομα αυτά και όχι μετά από χειρουργική επέμβαση- είναι αυτονόητη προοδευτική αλλαγή, με βάση και τις προϋποθέσεις που τίθενται στο σχέδιο νόμου.

Η συγκεκριμένη αλλαγή που νομοθετούμε σήμερα αποτελεί ένα βήμα για την παύση της παραβίασης των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων μιας κατηγορίας συνανθρώπων μας που υφίσταται ρατσιστικές διακρίσεις, βία, ψυχολογική και πολλές φορές σωματική βία, μισαλλοδοξία, προκαταλήψεις και άλλες συμπεριφορές που δεν συνάδουν με κράτη δικαίου. Πρόκειται για μία αλλαγή σύμφωνη με ένα σύνολο κανόνων, νόμων, εκθέσεων και ψηφισμάτων ευρωπαϊκών –δεν χρειάζεται να τους αναλύσω, έχουν ήδη αναφερθεί πολλές φορές-.

Για αυτό και υποστηρίζουμε και θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Όπως ακριβώς ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης και τη δυνατότητα ανέγερσης τζαμιού για την άσκηση θρησκευτικών ελευθεριών. Σε όλες τις περιπτώσεις δηλαδή υπεράσπισης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι βασική θέση αρχής του δικού μας χώρου.

Πράγματι, οι αντιδράσεις των κομμάτων σε αυτό το νομοσχέδιο είναι αποκαλυπτικές, τόσο ως προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και ως προς τη ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ξεκαθάρισε ότι έχει ταχθεί με τον εταίρο του, τον κ. Καμμένο, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον χαρακτήρισε πατριωτική κεντροδεξιά! Αποδεικνύεται όμως για άλλη μια φορά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έγινε στη βάση καμίας προγραμματικής συμφωνίας. Όσον αφορά για το τι συμβαίνει, ο κ. Τσίπρας κάλυψε προσωπικά τον κ. Καμμένο για να μην γίνει εξεταστική. Σε αντάλλαγμα άλλαξε η ψήφος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων -επί της αρχής- για την ταυτότητα φύλου. Αυτό έγινε και το έχουν καταλάβει όλοι. Τα ανθρώπινα δικαιώματα λοιπόν στο βωμό σκοπιμοτήτων από μία κυβέρνηση, η οποία παρουσιάζεται χωρίς ένα σύνολο αρχών και αξιών, προγραμματικών θέσεων που θα έχουνε μία συνάφεια. Σε κάλυψα χθες, ψηφίζεις σήμερα. Αυτή είναι η λογική για να μην χαθεί η καρέκλα. Αυτός είναι κυνισμός της εξουσίας.

Τη μία μέρα να έρχεται στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και να στηρίζει τον κ. Καμμένο για την εξεταστική επιτροπή και την επόμενη μέρα να αλλάζει η ψήφος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πρώτη φορά το ακούτε τώρα από εμένα; Αυτό έγινε στην πραγματικότητα και σας το λέω εγώ που στηρίζω επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό. Δεν έχω ούτε στείρα αντιπολιτευτική τακτική απέναντί σας ούτε καμία εμπάθεια. Σας το λέω όμως γιατί αυτό συνέβη στην πραγματικότητα.

Οι αντιδράσεις σας είναι αποκαλυπτικές.

Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε αυτήν την υποκρισία, ταυτοχρόνως όμως δεν θα αφήσουμε να συνεχίζονται στην χώρα μας οι ανισότητες και οι διακρίσεις εναντίον μειοψηφιών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Πριν προχωρήσω γι’ αυτό το νομοσχέδιο, κύριε Κοντονή -γιατί με προκαλέσατε πριν για την ιστορία του χώρου και γιατί πράγματι η Νέα Δημοκρατία δεν γνωρίζει, δεν είχε σχέσεις η ίδια στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στην ανανεωτική αριστερά- να σας πω κάτι: Τι σχέσεις έχει η κυβέρνησή σας με την ανανεωτική αριστερά; Τι σχέση έχουν οι πολιτικές που ασκείτε στο θέμα του κράτους δικαίου; Τι σχέση έχουν οι Υπουργοί σας; Να σας πω συγκεκριμένα ονόματα Υπουργών; Να μην σας πω για τη συγκυβέρνησή σας, να σας πω για συγκεκριμένα ονόματα Υπουργών που με την συμπεριφορά τους δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς; Και βεβαίως οι αρχές αυτές –οι οποίες δεν λάμβαναν υπόψη το πολιτικό κόστος, και αυτό είναι αλήθεια, και γι’ αυτό δεν πρέπει να κοιτάμε το πολιτικό κόστος σε τέτοιες διαδικασίες-, όμως δεν έχουν ακολουθηθεί από τον δικό σας χώρο, ιδίως στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Γιατί κρίνεστε πλέον από την διακυβέρνηση του τόπου.

Αυτό όμως το νομοσχέδιο έγινε επίσης αφορμή να πέσουν τα προσωπεία όχι μόνο της συγκυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πρόθυμα συνδιαλέγεται με εκπροσώπους των οργανώσεων αυτών, δεσμεύεται ότι θα τους στηρίξει στην ψήφο τους, και στη συνέχεια δεν μπορεί να αποφύγει τις ακραία συντηρητικές καταβολές της. Η ΝΔ αποδεικνύει και σήμερα ότι δεν αλλάζει, παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη που δεν αποδέχεται ούτε τις αυτονόητες αλλαγές υπεράσπισης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Δεν μπαίνω καθόλου στον σχολιασμό της κατάθεσης ξεχωριστών προτάσεων από τη ΝΔ με προφανή σκοπό την αποφυγή ψήφισης του νομοσχεδίου.

Βαρέθηκε ο κόσμος από τακτικές και από παιχνίδια. Να μιλήσουμε επιτέλους ξεκάθαρα.

Είμαστε αντιμέτωποι με συντηρητισμό σε πολλές πολιτικές. Και άκουσα πριν τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Γεωργιάδη. Κυριάρχησε η γραμμή του, απ’ ότι φαίνεται, στη Νέα Δημοκρατία. Κρίμα όμως, γιατί δείχνετε και στη Νέα Δημοκρατία ότι απέχετε από ένα ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα σε αυτό το ζήτημα. Σε αυτό το ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βέβαια, να είμαι ειλικρινής, είμαστε αντιμέτωποι και με συντηρητισμό κι άλλων κομμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Κομμάτων που θεωρούν ότι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ή η προσαρμογή σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «προσβάλλει τον πατριωτισμό και το θρησκευτικό φρόνημα της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού μας». Τι ακούμε πραγματικά; Ευρωπαίοι α λα καρτ δεν γίνεται. Δεν μπορεί να είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ.

Πέρα όμως από τους τακτικισμούς, από τα πολιτικά παιχνίδια, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αποκαλύπτει κάτι βαθύτερο: ότι τελικά οι ιδεολογικές διαφορές δεν είναι μόνο αυτές που αφορούν στο ποιος είναι ο «φίλος του λαού» και ποιος όχι. Σε αυτή την διάκριση κρύβονται πολλοί. Αλλά είναι και αυτές που αφορούν μια «αντιδημοφιλή ατζέντα», η οποία αφορά σε θέματα εθνικισμού, ρατσισμού, δικαιωμάτων. Εκεί που το φαντασιακό υπερισχύει της πολιτικής ορθότητας. Εκεί που οι διακρίσεις, το μίσος, ο συντηρητισμός νικούν την αλήθεια. Σήμερα λοιπόν αποκαλύπτεται μια σοβαρή διάκριση ιδεών που υπερβαίνει ακόμα και αυτή της Αριστεράς με την Δεξιά, της υπαρκτής διάκρισης μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Είναι η διάκριση της ανοιχτής και της κλειστής κοινωνίας!

Εμείς στην πράξη αποδεικνύουμε ότι είμαστε υπέρ της ανοιχτής κοινωνίας.

Οι ΑΝΕΛ αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι είναι ένα κόμμα με αναχρονιστικές θέσεις, τις οποίες βέβαια μπορεί να αλλάζετε μόνο για να προφυλάξετε τον Πρόεδρό σας από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με αυτό το κόμμα, αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Και βέβαια τι να πει κανείς για τον συντηρητισμό της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης, αντίθετα με την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης όταν δεν ήταν αρχηγός του κόμματός του. Και ήταν μια κίνηση γενναία για τον χώρο σας. Σήμερα η πλειοψηφία της ΝΔ επιβάλλει την θέση της στον Πρόεδρο πλέον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ψηφίζει. Οι ηγεσίες όμως δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τα κόμματά τους, αλλά να καθοδηγούν. Κρίμα. Όσοι από τους κοινωνικά φιλελεύθερους πολίτες σας παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον σήμερα πραγματικά απογοητεύονται από αυτήν την συντηρητική στάση. Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει για όλους.

Εμείς αντίθετα με τον κ. Τσίπρα, που έχει ταχθεί μαζί με τον κ. Καμμένο, και με τον κ. Μητσοτάκη, που έχει ταχθεί στην πράξη με συντηρητικές θέσεις, τασσόμαστε σταθερά με τις δικές μας προοδευτικές θέσεις, με την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό πράττουμε.

Ο πολίτες, και ιδίως οι προοδευτικοί πολίτες επιθυμούν λύσεις, και ακόμη κι αν ‘σοκάρονται’ στην αρχή, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό γιατί κάθε νέο ξαφνιάζει και κάθε αλλαγή συναντά μια αντίσταση αυτοπροστασίας, στο τέλος επεξεργάζονται και αποδέχονται το αυτονόητο, την ανάγκη δηλαδή να προστατευθεί η διαφορετικότητα.

Το νομοσχέδιο είναι αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την κατάργηση των διακρίσεων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει ήδη ειπωθεί, το νομοσχέδιο παραμένει αποσπασματικό δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζονται σε βάθος και αρκετά άλλα ζητήματα όπως, η σύνδεση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου με την «εξωτερική εικόνα». Εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η εξωτερική εμφάνιση, ως στοιχείο προς εξέταση, καταργεί τον αυτοπροσδιορισμό, καλλιεργώντας έδαφος για προκαταλήψεις και ενδεχόμενες αυθαιρεσίες. Να αναφέρω και τι λέει η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής: «Συναφώς η φράση ‘εκφράσεις φύλου’ φαίνεται περιεκτικότερη από την ‘εξωτερική εικόνα’ του προσώπου». Η φράση ‘έκφραση φύλου’ χρησιμοποιήθηκε πρώτον στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2012, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ελαχίστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα και είναι καταλληλότερη. Το λέω για να αναφέρω όχι μόνο τη δική μας θέση σε αυτά τα ζητήματα αλλά και την θέση όπως εκφράστηκε από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Ας είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα βήμα αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή, ο δρόμος είναι μακρύς. Ακόμη κι αν υπήρχαν σχετικές βελτιωτικές προτάσεις στο νομοσχέδιο, η καθημερινότητα αυτών των ατόμων δεν θα άλλαζε αυτόματα. Απαιτείται μια πλήρης και ολοκληρωμένη στήριξη, που δεν θα αφήνει στην άκρη, λόγου χάρη, τις δυνατότητες απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης. Αλλά και υποστήριξη σε επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών και αλλαγής νοοτροπίας που θα οδηγήσει σε μια πραγματικά σύγχρονη και προοδευτική κοινωνία.

Αναμφισβήτητα, το νομοσχέδιο που συζητάμε αποτελεί ένα βήμα υπέρβασης των διακρίσεων που σε πολλές χώρες της Ευρώπης και γενικότερα του δυτικού κόσμου έχει ήδη γίνει. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει σταθερή θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως σταθερή είναι και η θέση μου ότι πρέπει να νομοθετούμε μακριά από τις λογικές ενός αδιέξοδου πολιτικού κόστους και τις λογικές του ετεροπροσδιορισμού.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι αυτονόητη αλλαγή σε μία ευρωπαϊκή χώρα και αποτελεί βασική μας θέση στο πλαίσιο της προάσπισης των δικαιωμάτων. Τέτοιες προοδευτικές αλλαγές πρέπει να προχωρούν και να μην καίγονται στο βωμό οποιασδήποτε τακτικής. Η δική μας στάση σταθερά υπηρετεί την αλλαγή νοοτροπιών και την αποβολή παθογενειών στη χώρα μας. Ψηφίσαμε το Σύμφωνο Συμβίωσης, ψηφίσαμε το Τέμενος για το δικαίωμα άσκησης θρησκευτικών ελευθεριών, και το ίδιο θα πράξουμε και στο θέμα της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Δεν κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες λόγω του πολιτικού κόστους, όπως πράττουν άλλα κόμματα. Δεν θυσιάζουμε αρχές και αξίες, σταθερές για εμάς.

Η δική μας στάση δεν επιτρέπει υποχωρήσεις, αλλά συνεχή αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων και το όραμα μιας ανοιχτής κοινωνίας, απαγκιστρωμένης από φοβικές αντιλήψεις, μίας κοινωνίας που θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.”