ttvl137

Ομιλία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή στην πρόταση σύστασης εξεταστικής για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (βίντεο)

25/09/2017

Η ομιλία στη Βουλή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην πρόταση σύστασης εξεταστικής για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

 

“Τα απόνερα του Noor 1 ξέβρασαν την εμπλοκή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σε εξωθεσμικές επικοινωνίες με ισοβίτη σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, αλλά όπως αποδεικνύεται μέχρι και σήμερα και την πλήρη συγκάλυψη της κυβέρνησης σε αυτές.

Κι είναι πραγματικά αδιανόητο η κυβέρνηση να βυθίζει στα απόνερα αυτά τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι άστοχο να συστήσουμε εξεταστική επιτροπή». Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται για θέμα που αφορά την κυβέρνηση να διερευνηθούν ευθύνες. Φορά το κοστούμι του ηθικού, την ίδια στιγμή που κουκουλώνει αντιθεσμικές ενέργειες του συγκυβερνήτη του. Μιλά ο κ. Τσίπρας για «το παλιό, φθαρμένο και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας», ενώ ο συγκυβερνήτης του είναι ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος του πιο παλιού από το παλιό.

Δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί κάποιος να φοβάται την διερεύνηση. Αν ίσχυε το «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», την πλήρη διαλεύκανση θα έπρεπε κανονικά να την ζητάει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο κ. Καμμένος.

Σήμερα οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις. Να απαντήστε σε όλα τα ερωτήματα. Με ποια ακριβώς αρμοδιότητα ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας εμπλέκεται σε εξωθεσμικές επικοινωνίες με ισοβίτη για μια υπόθεση που αφορά διακίνηση ναρκωτικών; Τι ακριβώς ειπώθηκε στις συνομιλίες των 21 λεπτών με τον ισοβίτη, αλλά και σε τυχόν άλλες σχετικές συνομιλίες;

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ξεφύγει. Καταχράται την εξουσία, λειτουργεί προκλητικά. Τα παραδείγματα πλέον είναι καθημερινά. Οι ευθύνες όμως είναι συλλογικές. Ο κ. Τσίπρας έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον κ. Καμμένο από την θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Πόσα ακόμη παραδείγματα χρειάζονται για να γίνει κατανοητό ότι είναι επικίνδυνος για την χώρα;

Η διακυβέρνηση της χώρας, μιας χώρας που βάλλεται από την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, μιας χώρας που υποφέρει, δεν είναι το παιχνίδι της ρουλέτας. Δεν μπορεί να εξαρτάται από το που θα κάτσει κάθε φορά η μπίλια ούτε επιδέχεται πονταρίσματα. Απαιτείται σχέδιο, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ανάληψη ευθυνών και άμεσα ανακλαστικά.

Αν και σήμερα παρέχετε στήριξη αυτό θα οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον γιατί επικρατεί ο κυνισμός και η λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», με σκοπό την καρέκλα της εξουσίας και μέσα έκνομες ενέργειες που θυμίζουν παρακράτος. Δεύτερον γιατί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπάρχει εθνικολαϊκιστική ώσμωση.

Κι επιτέλους, αφού ο πρωθυπουργός προστατεύει και καλύπτει πλήρως τον κυβερνητικό του εταίρο, κι άρα ταυτίζεται πλήρως με τις ενέργειές του, ας μας απαντήσει: Ήταν εις γνώση του οι συνομιλίες και το περιεχόμενό τους; Είχε εγκρίνει και ο ίδιος την πρωτοβουλία του κ. Καμμένου;

Όλα αυτά, όλη αυτή η κάλυψη, όταν θα περάσουν τα χρόνια, θα είναι μαύρη κηλίδα για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς, όχι η μόνη. Για αυτό σας καλώ να αναρωτηθείτε τι κάνετε καλύπτοντας τέτοιες ενέργειες.

Οι συγκαλύψεις, συνειδητά ή ασυνείδητα, επιβεβαιώνουν όχι μόνο ανευθυνότητα και αναποτελεσματικότητα αλλά και μια παρακμή όταν οι θεσμοί διαβρώνονται, όταν η Δημοκρατία δέχεται τέτοια ισχυρά χτυπήματα.

Για τον χώρο μου, τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, το κράτος δικαίου και η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής.  

Ο κ. Τσίπρας με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ξεκαθάρισε πρόσφατα στην ΔΕΘ ότι έχει ταχθεί με τον εθνικολαϊκιστή εταίρο του κ. Καμμένο, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, εκφράζει την πατριωτική κεντροδεξιά! Είπε ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν δημιουργεί προβλήματα, εννοώντας ότι μαζί ψηφίζουν μόνο μνημόνια και μέτρα. Παρουσιάζεται  ως υπερασπιστής του Καμμένου αγνοώντας αρχές και αξίες της αριστεράς αλλά και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου κατοχυρωμένα σε όλη την Ευρώπη. Δεν μας αφορά όμως αν Τσίπρας και Καμμένος έχουν μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Μας αφορά μόνο η χώρα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την θέτει σε κίνδυνο.

Εδώ και τώρα πρέπει να μπει ένα τέλος στον κατήφορο. Να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Να μπει ένα τέλος σε έκνομες ενέργειες που θυμίζουν παρακράτος και που προφανώς δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την αριστερά.

Σας καλώ να αποδείξετε ότι έχει απομείνει κάτι από τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς, ότι δεν θυσιάζετε τα πάντα στον βωμό της εξουσίας. Δεν το πράξατε όταν ο συγκυβερνήτης σας επέβαλλε την αποπομπή του Υπουργού Παιδείας και έβαλε βέτο σε οτιδήποτε αφορά τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας–κράτους, δεν το πράξατε όταν με ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και το τέμενος για να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης των θρησκευτικών ελευθεριών, φτάσατε μάλιστα να επιβραβεύσατε για μια θέση εξουσίας έναν ακόμη Καμμένο στην θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Ανέχεστε να καταψηφίζονται από τον συγκυβερνήτη σας τροπολογίες που αφορούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα έχετε μια ακόμη ευκαιρία. Αν δεν δεχθείτε ούτε καν την διερεύνηση για μία τέτοια υπόθεση θα αποδείξετε ότι πλέον ισχύει για την σχέση σας με τους ΑΝΕΛ το «όμοιος ομοίω αεί πελάζει».